44

Удар срещу розовото и лавандуловото масло в Брюксел

Има опасност емблематичните за България розово и лавандулово масло да отидат в историята. Според предложение на Еврокомисията етеричните масла, вместо да се разглеждат както досега като “вещества”, трябва да бъдат категоризирани като "смеси". Това застрашава розовото масло да се категоризира като токсично химично съединение и да попадне в клас “опасни”. За това алармира в профила си във Фейсбук Атидже Алиева-Вели, евродепутат от ДПС/Обнови Европа и член на Комисията по земеделие и развитие на селските райони в Европарламента.

Според проучвания на Еврокомисията в етеричните масла се съдържат елементи, които не влияят добре на енергийната система на човешкото тяло. Промени се очакват в законодателството на ЕС за "класификацията, етикетирането и опаковането на вещества, считани за химически и представляващи заплаха за здравето и безопасността на околната среда". Окончателният вариант на регламента е предвиден за края на 2023 г. 

Миналата седмица Атидже Алиева-Вели посети Община Павел баня, където обсъди с тамошните фермери и кмета Иса Бесоолу възможностите за защита на производството на розово и лавандулово масло. "Още септември месец група „Обнови Европа” изпрати запитване до Комисията по този въпрос. В отговора си ЕК информира, че не възнамерява промени по отношение на етеричните масла и обследването на компонентите в тях поотделно. Само 3 месеца след отговора на ЕК беше публикувано новото предложение, което беше в противоречие с отговора. Разочароващо е в такава тежка икономическа ситуация ЕК да изпраща разнопосочни сигнали към засегнатите страни и да въвежда допълнителни изисквания без задълбочена оценка", коментира Алиева-Вели. Кметът на Павел баня показа писмо от кмета на френския град Грас - Жером Вио, в което колегата му сигнализира за проблема и намерението да бъде създадена Асоциация на кметовете на европейски градове в защита на етеричните масла. 

Междувременно стана ясно, че кметът на Казанлък заминава за Брюксел, за да се изготви обща позиция на местната власт. Кметовете на Карлово, Казанлък, Панагюрище и Стрелча - районите, в които основно се отглеждат етеричномаслени култури, ще изпратят в ЕП единно становище срещу готвените промени.

“Еньо Бончев” е първата реституирана розоварна в страната. Построена е през 1909 г. и
национализирана през 1947 г. носи името на основателя си. Днес в нея се произвеждат розово и лавандулово масло

 

Розите и лавандулата са не само поминък на местното население, но и са визитната картичка на страната ни по света. Не можем да си позволим да ги загубим, какъвто е рискът, ако ЕК приеме категоризацията на етеричните масла като „смеси”, категоричен е Иса Бесоолу.

По последни данни в страната са регистрирани над 2800 земеделски стопани, отглеждащи маслодайни рози с обща площ от 45 000 дка и производство на 14-15 хил. т розов цвят годишно. На площи от 70 000 дка България добива 155 тона лавандулово масло. Само на територията на община Павел баня има над 12 000 дка насаждения с рози и лавандула, 12 розоварни и десетки производители и преработватели на етеричномаслени култури. Хиляди са заетите на полето по време на кампаниите по прибиране на цветовете. В община Павел баня се намира и най-старата розоварна в България - "Еньо Бончев", в село Търничени.

 

Защитна акция

За спасяването на бранша Атидже Алиева-Вели стартира защитна акция и ще настоява за следното: 

1. Запазване на сега действащата класификация по отношение на етеричните масла без третирането на съставните части. Класификацията въз основа на съставките да се извършва само когато няма данни за самото вещество като цяло.

2. Определянето на нови класове да се извършва въз основа на солидни научни доказателства и критерии.

3. Извършване на нова оценка на въздействието особено по отношение на социално-икономическото въздействие.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
7 коментара
botsmana

botsmana

21.02.2023 | 14:00

Европедерастията и извръщенията им са вредни за България!

Отговори
13 1
Etien

Etien

21.02.2023 | 13:48

Ами, нали и без друго розопроизводителите са все "на загуба" и всяка година реват, че не могат да си покрият разходите и все заплашват да изкоренят розите си! Така, ето им официално решение на проблема!

Отговори
1 15
Вън от ЕС

Вън от ЕС

21.02.2023 | 12:28

Тоест лека полека "Брюксел" забранява почти всичко на България но видиш ли за гейпарада няма проблем!

Отговори
22 3
някой си

някой си

21.02.2023 | 12:44

Ами като гледам как ни действат от Брюксел си мисля,че единственото ни спасение е да им пуснем мигрантите към Европа.

Отговори
13 2
Западняк

Западняк

21.02.2023 | 15:25

Къде прочете за забрана бе, галош? Аман от простотия!

Отговори
0 3
Да, и за това е много по-полезно

Да, и за това е много по-полезно

21.02.2023 | 12:23

Да ядем скакалци съгласно евродирективите.

Отговори
17 2
Не дай  Боже,един ден да забранят и

Не дай Боже,един ден да забранят и

21.02.2023 | 15:01

Ракията !!! Нали и тя е смес,получена от дестилация.

Отговори
3 0

Анкета

Коя дата предпочитате за национален празник на България?