44
Следвайте ни

Учени търсят идеалния домат

viber icon

Селекционери от европейски научни центрове търсят идеалния домат. За каузата са привлечени и родни учени по европейски проект HARNESSTOM. В България дейностите се координират от доц. д-р Иванка Тринговска от Института по зеленчукови култури „Марица“ - Пловдив.

Целта на проекта е да се подобрят сортовете домати, като специален акцент се поставя върху сензорните и гастрономическите качества на полезния зеленчук. Основно предизвикателство е да се засили трансферът на знание и материали от научните центрове към производителите и консуматорите. В тази връзка през следващите няколко години ще се организират различни дейности по т.нар. „градска наука“ и „партньорска селекция“, където семена и разсад от подбрани сортове домати ще се разпространяват към фермери, кулинари и граждани.

Дейностите стартират с онлайн анкета, която има за цел да разбере предпочитанията на консуматори, фермери и кулинари по отношение на характеристиките, които „идеалният“ домат трябва да притежава. Анкетата ще позволи перфектният зеленчук да се проектира за широка обща употреба, както и да се  проучат и някои частни случаи. Анкетата е преведена на осем езика, включително и на български, и се разпространява в различни региони на света - от Средиземноморието до Югоизточна Азия. Проучването ще бъде активно до края на януари 2022 г.

То ще послужи за идентифициране на важните за различните домати характеристики, като интегрира нуждите на различни групи - от фермери до потребители. Ще се определят и особеностите, свързани с различни региони и култури. Резултатите ще позволят да се разбере какво се харесва в един домат, а това ще насочи селекцията на сортовете в тази насока. За да участвате в анкетата, последвайте линка: http://harnesstom.eu/en/survey.html. 

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво правителство ще управлява България след изборите на 14 ноември?