2374

Учени алармират: Една трета от почвите в света вече не са плодородни

Едно от основните предизвикателства пред продоволствената сигурност и изхранването, засягащо целия свят, е деградиралата почва. Става въпрос за загуба на плодородието, което може да превърне ниви в пустини. В момента 1/3 от почвите по света са деградирали.  За това алармира д-р Роналд Варгас, специалист по земята и водите и секретар на Глобалното партньорство за почвата във ФАО (Организацията за прехрана и земеделие) към ООН.

Според него има 10 ключови заплахи пред почвата. Това са ерозията, промяна на органичния въглерод, дисбаланс на хранителни вещества, засоляване и содификация,  запечатване на почвата и заемане на земята, загуба на почвено биоразнообразие, замърсяване, окисляване, уплътняване и преовлажняване.

Почвата е основен естествен ресурс, който оказва влияние върху много области на нашия живот. Тя е жизненоважна не само за поддържането на здравословна околна среда, но също така и за селското стопанство и на практика - за целия сектор на храните. Без нея няма да има ръст на устойчивата биоикономика на Европа. Здравата почва е жизненоважна за растенията, животните и хората. За съжаление, много земеделски земи не са плодородни вследствие на неустойчиви практики. Фермерите използват сеч, изгаряне, непрекъснато монокултивиране и имат лошо управление на хранителните вещества. По този начин намаляват добивите, а оттам следва и понижение в доходите на земеделците. С времето ситуацията ще доведе до същинска криза, тъй като без качествена почва селското стопанство не може да съществува. Изменението на климата вероятно ще влоши още повече този проблем. Деградиралите почви не могат да съхраняват добре влагата за сухи периоди и стават по-податливи на ерозия при проливни дъждове. Това обясни Даниел Венард, главен директор по устойчивост в Syngenta Group - една от водещите световни химически компании. 

Учените са категорични, че целият селскостопански сектор трябва спешно да действа заедно, за да подобри качеството на почвата. Тя играе ключова роля, от която зависи животът ни. Голяма част остава невидима, поради което не се оценява от широката общественост и хората, вземащи решения. Склонни сме да ценим това, което виждаме, и това, което докосва джобовете ни. Когато говорим за биоразнообразие, всеки мисли за животни, които са напът да изчезнат. Но хората не знаят, че 25% от биоразнообразието е под земята, именно в нашата почва, допълни Венард. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?