46

Турция деблокира износа на украински храни и торове

Изминалият двуседмичен период премина в напрегнато очакване за резултатите от преговорите в Истанбул за деблокиране на украинския зърнен износ. Още преди седмици, преди финализирането на преговорния процес, борсовите и експортните котировки на основните зърнени култури, водени от цените на пшеницата, се плъзнаха в низходяща посока, отчитат брокери от Софийска стокова борса. Обяснението е, че прогнозните данни на водещите правителствени и международни организации за състоянието на глобалния зърнен баланс през 2022/23 г. противоречаха на апокалиптичните теории за настъпване на „всеобщ глад” вследствие на спада на производството и износа на зърнени храни от Украйна.

Истината е, че войната престана да всява паника на житните пазари и цените на пшеницата започнаха да падат. В търговските среди явно надделя мнението, че спадът в производството в Украйна ще бъде компенсиран с увеличения потенциал на други страни. Естествено, че за засилване на низходящия ценови тренд напоследък в много голяма степен допринесоха и надеждите на участниците в зърнената търговия в ЕС и САЩ за позитивното решение на въпроса за деблокиране на украинския износ. В петък дългоочакваното споразумение по плана на ООН и активното участие на турския президент Реджеп Ердоган стана факт.

Съгласно споразумението с ООН ще се премахнат пречките пред износа на храни и торове от Русия в областта на финансите, застраховките и логистиката, както и ще помогне да се гарантира, че продуктите не попадат под санкциите.

През изминалата седмица борсовите цени на световните зърнени пазари бяха разнопосочни. Цената на пшеницата в САЩ се покачи с нови 7 долара до 345 щ.дол./тон, а тази във Франция намаля с 9.50 евро до 341.25 евро/тон. В Украйна цената запази нивото си от миналата седмица на 390 щ.дол./тон. Руската пшеница  също запази нивото от 365 щ.дол./тон.

Цената на американската царевица спадна с още 1 долар до 301 щ.дол./тон, във Франция се покачи с 18.75 евро до 352 евро/тон, а в Русия се повиши с 15 щ.дол./тон до 340 щ.дол./тон. Цената на ечемика във Франция остана на същите нива от 305 евро/тон, в Русия цената спадна с още 2 долара до 313 щ.дол./тон. Рапицата се увеличи с цели 66.25 евро на Euronext до нива от 690 евро/тон. Цената на нерафинираното слънчогледово олио на борсата в Ротердам, доставка м. септември, спадна до 1480 щ.дол./тон. Цената на рафинираната захар от миналата седмица поевтиня с 1 долар, достигайки до 531.60 щ.дол./тон на борсата в Лондон.

БГ търговци надуха зърното до 750 лв./тон

В подкръг „Зърно“ на Софийска стокова борса АД котировките през миналата седмица са както следва - хлебна пшеница в големи количества се търси на 580-637 лв./тон, предлагане имаше за 750 лв./тон. Фуражна пшеница в големи количества се търси на 615 лв./тон. Купувачите на пивоварен ечемик котират на цена от 620 до 650 лв./тон срещу 660 лв./тон „продава“. Царевица се търси на 550 лв./тон, но предложения нямаше. Всички цени са без ДДС.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?