46

Трик в градината: Как да изгоним вредителите без химикали

Не всички стопани имат възможност да се справят с вредители, които атакуват културите в градината с помощта на химикали. Причините за това може да са различни: малки деца, животни или наличие на алергични реакции при някой от семейството. В този случай растенията, които заменят инсектицидите, могат да помогнат, но в същото време са безопасни за животни, птици и хора. Ето най-полезни растения за самата градина, които препоръчва agrozona.bg.

Невенът е сред първите пет фаворита. От красивите и ярки съцветия можете да приготвите отвара срещу листни въшки. Черният бъз също ще отблъсне листните въшки и охлювите. За същата цел можете да засадите всякакъв вид лопен близо до живия плет. Отварата от жълтите цветя  пък ще бъде отлично средство за борба с листните въшки.

Пелинът ще ви отърве от молци и листоядни насекоми. Паякообразните акари, трипси, акари и белокрилки не понасят лайка и тютюн. Много хора се борят с жълтите цветове на змийското мляко, но плевелът е доста подходящ за такива вредители като лъжещитоносни въшки, белокрилки и листни въшки.

Има растения, които убиват вредители, но те не са безопасни за засаждане на мястото и отварите трябва да се използват много внимателно. Говорим за вълчото грозде, бучинишът и др. Ако решите все пак да ги използвате, тогава определено трябва да използвате защитни маски, очила, ръкавици, когато обработвате култури. В същото време в момента в градината не трябва да има домашни любимци и деца.

Ролята на естествени инсектициди ще се изпълнява перфектно и от добре познатите зеленчукови култури. Например върховете на доматите и картофите също ще се впишат в борбата с листни въшки, трипси, гъсеници. Горчивият пипер е ефективно оръжие срещу паякообразни акари, ларви на въшки и охлюви.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?