1939

Три застрашени вида търсят земя под закрила

От изчезване са заплашени царският орел, ловният сокол и европейският лалугер

Българското дружество за защита на птиците стартира нова мащабна мисия за спасяването на три застрашени животински вида: царски орел, ловен сокол и европейски лалугер. Няма да ги срещнем в града не само защото са изключително редки, но и защото тук не им е мястото. Трудно ще ги видим и на живо, защото броят им в природата е намалял драстично през последното столетие.

В момента гнездящите двойки царски орли в България са едва 37. Статусът на вида в страната е критично застрашен най-вече заради загубата на местообитания. Ловният сокол е представен в дивата природа на България от 2 гнездящи двойки. Работата за възстановяването на този някога често срещан вид продължава десетилетия и обединява усилията на много организации. Европейският лалугер е вид, изчезнал в редица европейски държави, в България все още се среща в някои райони на страната, но числеността му е намаляла драстично.

Ключов фактор за опазването и на трите вида е наличието на подходящо местообитание. "Днес знанията ни за връзката между елементите в природата ни е убедило, че мястото на всеки вид е незаменимо и заслужава да бъде запазено. Целта ни е да увеличим „владенията“ на царския орел, ловния сокол и европейския лалугер в Сакар планина. Ако заедно съберем 100 000 лева, можем да осигурим приблизително 100 декара площ за тези три вида. Всеки дарен лев се равнява на един квадратен метър земя под заКрила", изчисляват от Българското дружество за защита на птиците.

Доброволците апелират с обща помощ да се обособи територия от запазени пасища и ливади, които са от ключово значение за лалугера. А процъфтяването на неговите колонии ще помогне на царския орел и ловния сокол да оцелеят по-лесно. 

Ползите за природата от възстановяването на пасища не се ограничават само до тези три вида - тревните местообитания, сред които са пасищата и ливадите, са сред най-застрашените на континента и са дом на хиляди видове растения, животни и гъби. Под крилата на орлите и соколите вирее огромно разнообразие от други видове, а те всички са взаимносвързани, включително и с хората.

Даренията за земя под заКрила могат да се направят по няколко начина:

- директно с карта на сайта на БДЗП на http://www.birds.bg

- с превод по банкова сметка

IBAN: BG55 RZBB 9155 1060 1073 29 BIC: RZBB BGSF Банка: KBC Банк България ЕАД

Титуляр: Българско дружество за защита на птиците 

Основание: Земя под закрила+ телефон и имейл за връзка онлайн на platformata.bg

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?