44

Три пловдивски института отличени за иновации

Наградите са за нов сорт тютюн, бонбони от сини сливи и грейпфрут и наръчник за отглеждане на екзотични сортове зеленчуци

Три пловдивски научни института от системата на Селскостопанска академия получиха призове за иновации от "Агра 2024".

Научният колектив на Института по тютюна и тютюневите изделия край Марково бе отличен с диплом за новия си сорт едролистен тютюн "Виржиния 0842".

Институтът по зеленчукови култури „Марица“-Пловдив е с награда за наръчник от технологични инструкции, който събира информация за традиционни и нетрадиционни сортове култури.

Институтът по консервиране и качество на храните-Пловдив получи диплом за два свои иновативни продукта: плодови бонбони от сини сливи и грейпфрут, без добавена захар и спред със слънчогледов протеин и екстракт от мащерка.

Сред отличените се нареждат три предложения на Института по планинско животновъдство и земеделие-Троян: краве сирене от породата „Симентал“ в глинена стомна, краве сирене също от „Симентал“, но в глинено гърне с капак, както и ароматизатор от деривати. 

Младият колектив на Института по животновъдни науки-Костинброд бе отличен за сурово сушен колбас от птиче месо, тип „Барсак“. С още по-голям стимул за догодина си тръгнаха от мегафорума научните работници от Добруджански земеделски институт край Генерал Тошево. Те бяха наградени с диплом за две техни разработки: слънчогледов хибрид "Далена CLP" и зимна обикновена пшеница сорт „Шибил“.

Десетки научни и иновативни разработки бяха отличени с призове на мегафорума “Агра, Винария и Фудтех”.

Диабетичните биобисквити „Калия“ на Институт по криобиологии и хранителни технологии бяха наградени с диплом от експертното жури. Устройство за пасивно сортиране на плодове и зеленчуци е иновация на Института по почвознание, агротехнологии и защита на растенията „Никола Пушкаров“, която компетентното жури отличи с диплом. Най-високото отличие в конкурса - плакет и диплом, спечели Институтът по фуражни култури-Плевен за технология за отглеждане на техническо сорго (метла).

Най-високите отличия ​- плакет и диплом за иновация, грабнаха автономен робот за земеделие и раздробител RLMS 63. Първата иновация отиде при „Ник електроникс“ ООД, а втората - ​при най-голямото предприятие за производство на селскостопанска техника у нас - „Мадара Агро“ ЕООД. Самоходната пръскачка за растителна защита с GPS и лазерен нивелиращ скрепер бяха отличени с диплом. Диплом за иновативен продукт получи и Трактор Kioti HN на "СД Драганови С-ие", както и косачка-робот с безкабелна инсталация на „Коледжиков“ ООД.

Дигитален асистент KWS MAIA е първата в света система, базирана на изкуствен интелект. Тя е създадена от няколко български мечтатели в "КВС България" ЕООД. Компанията бе отличена с най-високата награда в Конкурса за иновации - плакет и диплом, за продукта, който представи на "Агра 2024".

Мобилната сензорна платформа за измерване на електропроводимостта на почвата, разработена от „Фарморганикс България“ ЕООД, получи диплом в раздела „Технологии за растениевъдството“.

Тази година за отличия на "Агра 2024" се бориха 35 фирми и 15 научни звена с иновативни продукти, разработки и технологии. Те се състезаваха в десет категории. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?