Следвайте ни

Тръгват плащанията за площ, ставката е 21 лв./дка

За 2020 г. бюджетът по схемата е увеличен с около 140 млн. лева

viber icon

Парите по Схемата за единно плащане на площ (СЕПП) тръгват към земеделските стопани от 16 декември. Това съобщи изпълнителният директор на Държавен фонд "Земеделие" Васил Грудев. За целта е заделен финансов ресурс от  700 млн. лева, с увеличена базова ставка на декар. Тази година фермерите ще получат плащане по СЕПП в размер на 21 лв./дка. За сравнение - през миналата година изплатената ставка беше в размер на 19 лв./дка.

През тази година бюджетът за директните плащания е увеличен с около 140 млн. лева. ”Направихме трансфер на 25% от бюджета за следващата година, оттук идват и тези 140 млн. лева, които сега изплащаме авансово като по-висока базова ставка”, каза Грудев.

По правило преди да започне изплащането на помощта, е нужно да бъде качен окончателният слой с допустимите площи за тази кампания. Това обаче към днешна дата не е факт. Поради тази причина на 16 декември земеделците ще получат плащането по първоначалния слой, а за окончателния  сумите ще бъдат изплатени в периода между 1 и 10 юни 2021 г.

Шефът на ДФЗ коментира още, че през 2021 г. може да бъдат отворени извънредно две мерки - за модернизация и за преработка. Това ще стане възможно, тъй като от следващата година към целия бюджет за страната ни ще има картбланш да се ползва и извънредният инстументариум, който се отпуска вследствие на пандемията от коронавирус.

Васил Грудев подчерта, че предстоящият програмен период е първият, в който има амбициозни цели, които да променят начина, по който се обработва земята. Зелените мерки ще станат задължителен елемент в получаването на базовите плащания.

“Една от възможностите, които дават зелените практики, е те да бъдат насочени и свързани с внедряване на безоранните обработки, които да станат част от нормалния елемент на гледане на земята. Това са практики, които трябва да окажат положително въздействие върху структурите на почвите. Трябва да се грижим за почвите, за водата, защото без вода и поливно земеделие в следващите няколко години резултатите няма да бъдат добри", предупреди Грудев.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?