Следвайте ни

Тръгват атрактивни мерки по програмата за селските райони

viber icon

Въпреки епидемията с COVID - 19-годишният работен план по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) върви по график. До месец предстои да се отворят някои атрактивни мерки.  

За всички процедури за предоставяне на финансова помощ, които ще стартират, кандид​атстването ще става само електронно през системата ИСУН 2020, предупреждават от Държавен фонд "Земеделие".  

Първата подмярка, която ще се отвори, е 4.3 - „Инвестиции в инфраструктура“. Очакванията са по нея да прояв​ят интерес кандидати, които да направят инвестиции в напояване. Едната процедура по подмярката е насочена към „Напоителни системи“, а другата е за  сдружения за напояване или юридически лица, които извършват услугата доставка на вода за напояване. 

В графика за месец април е включена и новата подмярка 5.1 „Подкрепа за инвестиции в превантивни мерки, насочени към ограничаване на последствията от вероятни природни бедствия, неблагоприятни климатични явления и катастрофични събития“. 5.1 е инвестиционна мярка. Тя е насочена към инвестиции в превантивни дейности и мерки във връзка с епизоотиите в страната - така наречената биосигурност.

По тази подмярка освен земеделските стопани, които отглеждат свине, птици или дребни преживни животни, от подпомагане ще могат да се възползват Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и Изпълнителната агенция „Борба с градушките“ (ИАБГ). Предвиденият бюджет по 5.1 ще е в размер на 23 млн. евро.  

През месец май ще тръгне най-популярната подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“. Тя ще бъде ориентирана изцяло към животновъдния сектор. По нея освен за обща модернизация животновъдите ще имат възможност да кандидатстват за някои от дейностите за биосигурност. Това е важно във връзка с превенцията срещу африканската чума по свинете и птичия грип. В момента върви подмярка 6.3 „Стартова помощ за малки стопанства“. Тя отново е ориентирана към биосигурност.

Вградка

Шанс за стари проекти по мярка 4.2 с 42-45  точки 

От Държавен фонд "Земеделие" съобщиха, че за постигане на заложените цели в ПРСР 2014-2020 г. се предоставя възможност на кандидатите, подали заявления за подпомагане по подмярка 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“, в периода на прием през 2015 г., за които  към днешна дата не е издадена заповед за одобрение или отказ, да продължат участието си по програмата. От фонда имат готовност да догов​арят наличните проекти, получили между 42 точки и 45 точки. В тази връзка в срок до 20 април, които желаят да потвърдят участието си, да го декларират в писмен вид. В случай че заявеният размер на разходите надвишава левовата равностойност на 2 000 000 евро, трябва да се подаде и предложение за намаляване на размера на допустимите разходи.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?