46

Тръгват 800 000 лв. за промоция на родни вина

Средствата са само за напитки със защитено географско указание и наименование за произход

Отваря се нова мярка за  производителите на вина със Защитено географско указание (ЗГУ) и Защитено наименование за произход (ЗНП). Тя е насочена за „Информиране в държавите членки“ от Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор за периода 2019-2023 г. Дейностите, които могат да се финансират по мярката, са свързани с участия и провеждане на информационни кампании, мероприятия, изложения, панаири, фестивали, конференции и други събития, които да промотират качествените български вина. Схемата е насочена и към запознаване на потребителите с отговорната консумация на вино.

По данни на Изпълнителната агенция по лозата и виното, със ЗНП са над 50 региона в страната, между които Пловдив, Карлово, Хисаря, Перущица, Пазарджик, Хасково и др., а ЗГУ е дадено само за Тракийска низина и Дунавска равнина. 

Приемът на проектни предложения по схемата ще е в периода 26-28 септември включително, като заявления ще се приемат в Централно управление на ДФ „Земеделие“. Определеният бюджет е 800 000 лева, а максималната стойност на един заявен проект може да бъде 200 000 лева. Финансирането е до 80% от одобрените и извършени разходи. Допустими кандидати по мярката са признати организации на производители на лозаро-винарски продукти и асоциации на организации на производители на лозаро-винарски продукти. Документи за участие могат да подават и междупрофесионални организации по Закона за виното и спиртните напитки, професионални организации, работещи основно в лозаро-винарския сектор, както и публичноправни организации.

Договорите за предоставяне на финансова помощ ще бъдат сключени до 31 декември 2022 г., а одобрените за изпълнение дейности и разходи, както и плащанията по тях следва да бъдат извършени до 15 октомври 2023 г.

Дебнат за нелегална търговия с грозде

Планират се засилени проверки по време на активната кампания по гроздобера, която започва до дни. Контролът ще е насочен срещу нерегламентирани търговци и стока без придружаващи комплектувани документи. Това съобщи по време на среща с Националното сдружение на българските лозари заместник-министърът на земеделието Тодор Джиков. Инспекциите ще са съвместни от служители на различни институции, като Изпълнителната агенция по лозата и виното, Българска агенция по безопасност на храните, Националната агенция по приходите и МВР. Възможност за разработване на методология за компенсиране на културите при пазарни сътресения и регламентирано субсидиране на гроздопроизводството на винени лозя са част от другите дискутирани теми с бранша. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?