49

Тръгнаха две мерки в помощ на лозаро-винарския сектор

Държавен фонд „Земеделие“ стартира прием по две интервенции - „Информиране в държавите членки“ и „Популяризиране в трети държави“, в лозаро-винарския сектор. Мерките са включени в Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони за периода 2023 - 2027 г. 

Интервенцията "Популяризиране в трети държави" е насочена към популяризиране на вина, включително сертифицирани биологични вина, със защитено наименование за произход (ЗНП), защитено географско указание (ЗГУ) и за сортови вина без ЗНП/ЗГУ, като се посочват предимствата на вината, произведени в Европейския съюз. Кандидати могат да бъдат търговски дружества, работещи основно в лозаро-винарския сектор, признати организации и асоциации на организации в сектора, междупрофесионални организации по Закона за виното и спиртните напитки, публични органи, когато не са единствени бенефициери на помощта, и професионални организации, работещи основно в лозаро-винарския сектор, включително юридически лица с нестопанска цел.

Интервенцията "Информиране в държавите членки" е насочена към информиране на потребителите относно отговорната консумация на вино и риска, свързан с вредната консумация на алкохол и схемата на Европейския съюз за ЗНП и ЗГУ по отношение на специфичното качество, репутацията или други характеристики на виното, дължащи се на специфичната му географска среда или неговия произход. Кандидати могат да бъдат юридически лица с нестопанска цел с дейност в лозаро-винарския сектор, признати организации на винопроизводители и асоциации на организации на винопроизводители, междупрофесионални организации съгласно Закона за виното и спиртните напитки, както и публични органи, когато не са единствени бенефициери на помощ.

Кандидатите по интервенциите в лозаро-винарския сектор подават документи за финансова подкрепа единствено чрез Системата за електрони услуги (СЕУ) с квалифициран електронен подпис (КЕП). Крайният срок е 15 декември 2023 г.

За допълнителни въпроси и разяснение при попълване на заявлението кандидатите могат да се обръщат към експертите на ДФЗ от отдел „Вино, промоции и лицензии“, на телефони 02/81​-87​-624; 02/81​-87-361 или е-mail: [email protected].

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?