44

Тръгна мярката de minimis с бюджет от 47,5 млн. лв.

Помощта се предоставя за покриване на част от разходите за изхранване на животните през зимния сезон и за осигуряване на подготовката за реколта 2024

Земеделските производители, които развиват своята дейност в секторите „Животновъдство“, Пчеларство“ и „Растениевъдство“, могат да подадат заявления за подпомагане по помощта de minimis. Мярката стартира вчера, а документи ще се приемат до 1 декември.  

Помощта се предоставя за покриване на част от разходите за изхранване на животните през зимния сезон и за осигуряване на подготовката за реколта 2024. Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие“ одобри по схемата бюджет в размер на 47,5 млн. лв.  Средствата са разпределени поравно - по  23 750 000 лв. за сектор „Животновъдство“ в т.ч. пчелен мед,  и същата сума за сектор „Растениевъдство“. 

Помощта de minimis се предоставя за следните направления в сектор "Животновъдство: едри преживни животни, дребни преживни животни, коне под селекционен контрол и  пчелни семейства".

В направление "Растениевъдство" право на подпомагане по схемата имат производители на плодове и зеленчуци, като ябълки, круши, кайсии/зарзали, праскови/нектарини, череши, вишни, ягоди, малини, сливи, десертно грозде, домати полски, краставици полски, корнишони, патладжан, пипер полски, картофи, лук, чесън, моркови, зеле, дини и пъпеши. Пари по  de minimis ще получат също производители на маслодайна роза, тютюн, на оранжерийни домати, краставици и пипер, както и на винени лозя, но без площите, за които е получено подпомагане по мярката за „Събиране на реколта на зелено“.

Заявленията за подпомагане за помощта de minimis се приемат в общинските служби земеделие към ОД “Земеделие“ на МЗХ.

Помощта de minimis, която се предоставя на един земеделски стопанин или предприятие, не може да надхвърля левовата равностойност на 25 000 евро (48 895,75 лв.) за период от 3 последователни бюджетни години.  Размерът на помощта за едно животно, за едно пчелно семейство, както и за един хектар, ще бъде определен от МЗХ след приключване на приема на заявления за подпомагане и ще се утвърди с решение на УС на ДФ „Земеделие“. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?