Следвайте ни

Тръгна кризисна мярка за съхранение на вино

viber icon

Стартира приемът по мярка „Кризисно съхранение на вино“. Документи могат да се подават до 24 юли. Това е петата мярка от Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор за периода 2019-2023 г., по която Държавен фонд „Земеделие“ отваря прием от началото на тази година. Мярката ще се прилага само през финансова 2020 г. Целта  е преодоляване на смущенията на пазара в лозаро-винарския сектор, породени от пандемията от COVID-19.

По мярка „Кризисно съхранение на вино“ се подпомагат произведени в страната вина, временно оттеглени от пазара, с цел постепенното възвръщане на неговата икономическа жизнеспособност. Съхранението на вино ще се извършва в складове или собствени помещения за съхранение в обекти за производство на вино.

За финансова помощ могат да кандидатстват винарски предприятия, вписани в лозарския регистър като винопроизводители, съгласно Закона за виното и спиртните напитки. Други допустими кандидати са още организации на производители, асоциации на организации на производители, групи производители и междубраншови организации в сектор винено грозде.

Допустимият период за подпомагане на складирани количества вино по мярката е 4 май-20 септември 2020 г. Размерът на финансовата помощ е 0,04 лв. за един литър вино, складирано за период от 1 месец, или преизчислената стойност на ден. Максималният размер на съфинансирането от Европейския фонд за гарантиране на земеделието по мярката е 100% от стойността на допустимите разходи.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво очаквате от промените в кабинета "Борисов 3"?