Следвайте ни

Тревога! Идва ново нашествие от марокански скакалци

viber icon

Страната ни е заплашена от ново нашествие от марокански скакалци (Dociostaurus maroccanus). Очаква се популацията на насекомото, което по принцип е повсеместно разпространено в България заедно с италианския скакалец, да се увеличи многократно. Причината е масова миграция на скакалци от Кения, Етиопия и Северна Сомалия на север от Африка. 

В момента скакалците унищожават посевите в един от най-бедните и уязвими региони на света. В Кения вече са нападнати около 700 000 декара, а  Сомалия даже е обявено извънредно положение.

Според Организацията по прехрана и земеделие разрушителният потенциал на тази напаст е безпрецедентен. Дори един малък рояк от скакалци може да изяде за ден посеви, достатъчни да нахранят 35 000 души. 

За последно подобна напаст в България имаше през 2010 и 2011 г. Бяха регистрирани няколко огнища, първоначално в житни посеви в област Хасково - в Маджарово и Ивайловград, а след това в Благоевград и Кърджали. Тогава насекомите бяха унищожени чрез авиационно третиране с химични препарати. 

Специалисти обясняват, че заради меката зима тази година скакалците са се излюпили един месец по-рано от нормалното. В момента са в първа и втора възраст, което означава, че вредителят е в стадна форма, храни се активно и унищожава всички тревисти растения по пътя си. Засега "мароканците" са само в ливади и пасища, но съществува реална опасност за бъдещата реколта.

Този вид скакалец поврежда почти всички културни растения. Предпочита особено много люцерната, пшеницата, ечемика, ръжта, овеса, просото, царевицата, фия, памука, слънчогледа, нахута, кимиона, бостаните, всички зеленчукови растения и др. Напада също така и младите дъбови дървета и при масово нападение унищожава изцяло листата им.

Хранят се, като нагризват надземните части на растенията. Копулират в края на юни и първата половина на юли. През този период те се стремят към водни източници и влажни места. Отначало прелитат на малки разстояние до 3-5 км, на височина 6-8 м. Понякога прелитат до 50 км дневно. Летят при слънчево време и при температура, не по-ниска от 22 градуса. Движат се на ята, които на дължина и ширина могат да достигнат няколко километра.  В условията на България видът развива едно поколение годишно и зимува като яйце в почвата. 

За извеждане на успешна борба със скакалците е необходимо третирането да започне в ранна фаза от развитието на вредителя. Най-ефективна е химичната борба срещу младите ларви от втора - трета възраст, тъй като те са концентрирани на малки площи, сравнително по-слабо подвижни са, по-чувствителни са на използваните препарати и по-лесно могат да бъдат унищожени. След окрилянето скакалците започват да прелитат на други местообитания и борбата се затруднява. 

През първата половина на миналия век видът е образувал каламитети (масова поява на неприятел, водеща до нанасяне на значителни повреди по земеделските и горските растения) в много райони на страната. Заедно с т.нар. колективизация на земеделското производство през 50-те години са били унищожени чрез разораване основни негови местообитания. Основната причина за възобновяването на каламитетите от марокански скакалци през последните години е изоставянето на голяма част от обработваемите земи и превръщането им в пасища, ливади или пустеещи терени, които са изключително благоприятни за развитието на този неприятел. 

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Коментари (1)

paul

04.03.2020 | 21:37

Прочетете моите поздрави от показанията на всички вас. Казвам се Катика Каменич, оставям в Петрич в България, искам да използвам тази страхотна възможност да дам осезаемо свидетелство за това как наскоро получих заем от 60 000 евро. Търсих заем преди и те по-късно ме заблудиха. Опитах отново и срещнах жена като мен, която желаеше и желаеше да ми помогне да получа заем при 2% лихва. Казаха ми, че е кредитор и жена, на която имах доверие, затова реших да се свържа с нея и тя ми даде възможност да кандидатствам за заем от нейната компания, който лесно получих, но обяснението е, че получих добрият си кредит с добро здраве и с по-малко стрес. Ако се интересувате от заем, можете да се свържете с нея по имейл: ([email protected] или [email protected])

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?