Следвайте ни

Тръгва гроздоберът на бели винени лозя

viber icon

В края на изминалия период в някои райони от страната паднаха валежи между 10-30 л/кв.м, които подобриха условията на почвената влага. Но предвид продължителното лятно засушаване, те бяха без особено значение за част от късните земеделски култури, които преждевременно приключиха развитието си. Градушка пък унищожи зеленчуковите посеви на открито в редица села в Пловдивска област.

През следващия седемдневен период вегетационните процеси при селскостопанските култури ще протичат при средноденонощни температури около климатичните норми.  През по-голямата част от периода агрометеорологичните условия ще се определят от неустойчиво време с валежи в много райони от страната, прогнозират агрометеоролозите от НИМХ. В Пловдив и региона дъжд се очаква единствено в сряда. Най-високите дневни температури са днес - 27 градуса, а до края на седмицата живакът ще е в границите 23-25 градуса.

При късните хибриди царевица ще протича млечна зрелост, а при среднокъсните - восъчна зрелост. В голяма част от полските райони на страната при слънчогледа ще се наблюдава техническа зрелост (при реколтиране на семената оптималната влажност за дългосрочно и безопасно съхранение на продукцията трябва да е 8-9%). Ранните бели винени сортове ще достигнат технологична зрелост.

В районите, където се очакват валежи (Западна и Централна България и на места в североизточните райони) почвените влагозапаси в орния слой ще се увеличат и ще се създадат условия за по-качествено провеждане на дълбока оран и предсеитбени почвообработки на полетата, предвидени за засяване със зимна рапица. В края на август започва да тече оптималният агротехнически срок за сеитба на маслодайната култура.

Честите превалявания ще ограничават възможностите за провеждане на растителнозащитните пръскания при зеленчуковите култури за късно есенно производство.

Коментари (1)

Глупости

Глупости

31.08.2021 | 19:45

Гроздето още не е узряло,каквое му се бере.

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?