Следвайте ни

Тръгна схемата за застраховане в земеделието

За първи път от мярката ще се възползват производители на зърнени и маслодайни култури

viber icon

Тръгна дългоочакваната схема за подпомагане „Помощ за съфинансиране на застрахователни премии при застраховане на селскостопанска продукция“. Поради зачестилите неблагоприятни климатични условия през последните години зърнените и маслодайните култури за първи път влизат в обхвата на схемата. От настоящата година за подпомагане по помощта могат да кандидатстват и стопани, отглеждащи пшеница, ечемик, царевица, слънчоглед и рапица, съобщиха от Държавен фонд „Земеделие“.

Земеделските стопани могат да кандидатстват по схемата в териториалните структури на ДФ „Земеделие“ от вчера. Приемът ще продължи до 30 юли. Срокът за предоставяне на застрахователните полици във фонда е 31 август. Договорите ще бъдат сключени до 20 работни дни след предоставяне на полиците, а средствата ще се изплатят до 10 работни дни след сключване на договора с фонда. Финансовият ресурс по помощта е 5 млн. лева.

Бенефициери по схемата могат да бъдат земеделски стопани, отглеждащи овощни култури над 0.5 ха и срок на експлоатация на насажденията под 20 години; зеленчукови култури, отглеждани в оранжерии над 0.1 ха; зеленчукови култури над 0.3 ха; етеричномаслени култури над 0.5 ха; тютюн над 0.1 ха; зърнени култури над 3 ха; маслодайни култури над 3 ха. Земеделските стопани, отглеждащи зърнени и маслодайни култури, се подпомагат за първите 2000 ха от площите си.

Максималният размер на подкрепата, която може да получи един фермер, който отглежда овощни, зеленчукови, етеричномаслени култури и тютюн е до 65% от стойността на застрахователната премия. Сумата за подпомагане e до 195 лв./ха при размер на застрахователната премия от 300 лв./ха. Стопаните, които застраховат зърнени (пшеница, ечемик и царевица) и маслодайни култури (слънчоглед и рапица), могат да получат до 35% от стойността на застрахователната премия. Размерът на подпомагане е до 21 лв./ха при размер на застрахователната премия от 60 лв./ха. На съфинансиране подлежат полици, издадени след подаване на заявление за подпомагане.

Целта на помощта е насърчаването на земеделски стопани, малки и средни предприятия, които произвеждат плодове, зеленчуци, етеричномаслени, зърнени (пшеница, ечемик и царевица), маслодайни култури (слънчоглед и рапица) и тютюн доброволно да застраховат продукцията срещу неблагоприятни климатични събития.

Фермерите очертават площите онлайн

Кампания 2021 по основните схеми на директните плащания стартира онлайн. Земеделските производители вече могат да очертават площите си в разработената от ДФ „Земеделие” Система за електронни услуги (СЕУ).

Всеки стопанин с активна регистрация в СЕУ може да въведе и изпрати към ИСАК електронна информация за обработваемите площи и схемите за подпомагане, които заявява за тазгодишната кампания. Информацията включва и пространствени данни за използваните от земеделците площи. Тя постъпва и се зарежда в ИСАК заедно със схемите и мерките, по които стопанинът кандидатства. След това кандидатът трябва да посети лично Общинската служба „Земеделие“, където да провери дали данните му са коректно нанесени, и да приключи заявлението си.

В СЕУ на Държавен фонд „Земеделие“ е възможна регистрацията на данни по заявленията за подпомагане. Системата е достъпна за регистрирани потребители, като самата регистрация в системата става с подаване на заявка от секция „Потребителски панел“ на https://seu.dfz.bg/.

Насоките за кандидатстване, както и условията за регистрация на данни са публикувани на интернет страницата на ДФЗ - раздел „Директни плащания 2014-2020“, секция „Кампания 2021“.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?