71

Тръгна дългоочакваната мярка: Раздават 16 млн. лева държавни помощи за напояване

Държавен фонд "Земеделие" стартира прием на дългоочакваната мярка за напояване. До 2 октомври 2023 г. фермерите могат да подават документи по схемата „Помощ в подкрепа на разходи за вода за напояване при отглеждане на земеделски култури“ за 2023 г. Тя е утвърдена съгласно Временната рамка за мерки за държавна помощ при кризи и преход в подкрепа на икономиката след агресията на Русия срещу Украйна.   

Заявленията за подпомагане по образец, генерирани от Интегрираната система за администриране и контрол (ИСАК),  ще се приемат в областните дирекции (ОД) на ДФ ”Земеделие” (ДФЗ), отдел „Прилагане на схеми и мерки за подпомагане” (ПСМП). Документи се подават по постоянен адрес на физическото лице и по седалището на едноличния търговец или юридическото лице. Указанията за прилагане на държавната помощ са публикувани на сайта на ДФЗ.

Управителният съвет на фонда утвърди по схемата бюджет от 16 млн. лв.

Държавната помощ ще компенсира до 80% от разходите, които стопаните са направили за напояване. За да получи подпомагането, земеделският стопанин следва да има сключен договор за напояване с доставчик на вода. Доставчикът на услугата има задължение до 30 октомври 2023 г. да предостави информация на ДФ „Земеделие“ индивидуално за всеки земеделски стопанин, сключил договор с него и заплатил фактурата/фактурите за вода за напояване, с посочен размер на извършеното плащане.

 Максималният интензитет на помощта е до 250 000 евро (488 957,50 лв.) на предприятие, чиято дейност е в първичното производство на селскостопански продукти. За целта помощта се натрупва в рамките на максималния интензитет с други временни мерки за държавна помощ: „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна“, прилагана през 2022 г., и „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна“, прилагана през 2023 г.   

До 30 ноември 2023 г. ДФЗ трябва да изплати средствата по целевата помощ 

на допустимите кандидати. Субсидиите ще бъдат преведени след извършване на всички административни проверки, включително и на индивидуални данни за плащанията за напояване от всеки земеделски стопанин, предоставени от доставчика на услугата „Доставяне на вода за напояване“.   

Още в началото на поливния сезон от "Напоителни системи" предупредиха, че заради ниски обеми в язовирите, при съставяне на годишен график за 2023-та, заявените водни обеми са редуцирани с цел запазване на води в случай на две поредни много сухи години (с обезпеченост 95%). При липса на приток заявените води за напояване могат да бъдат допълнително редуцирани до размер, ненадвишаващ използваните води за напояване през съответния месец на предходните години. 

От водното дружество напомнят, че в края на поливния сезон 2023, но не по-късно от 30.10.2023 г., контрагенти, до които се е доставяла вода през настоящата стопанска година, трябва да заявят намерения с прогнозни площи, до които да се предвиди доставка на вода през сезон 2024. Информацията е необходима с оглед на своевременно прогнозиране на условията за доставка на водни маси за сезон 2024.  

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Със

Със

30.08.2023 | 11:58

Сигурност ще си ги върнат с лихвите тези пари.СЛЕПИ СА ВЯРВАЩИТЕ В ЕСЕС

Отговори
1 0

Анкета

Какъв трябва да е следващият кмет на Пловдив?