1939

Торовете съкращават живота на пчелите наполовина

Учени от Университета в Бристол откриха нови причинители за високата смъртност на пчелите.  Този път виновници са торовете. Установено е, че те променят електрическото поле на растенията, което отблъсква пчелите.

Друго обяснение, което авторите дават, е, че пчелните гени може да са се променили. Продължителността на живота на пчелите е свързана именно с техните гени. Изкуственият (от пчеларите) или естественият подбор може да оказва влияние върху тях.

На база на това продължителността на живота на възрастните медоносни пчели се е свила с близо 50 процента през последните 50 години, съобщава ScienceAlert. Европейският червен списък на пчелите предполага, че почти един на всеки десет вида диви пчели е изправен пред изчезване. 

"Представете си как бихме реагирали, ако продължителността на човешкия живот бъде намалена наполовина. Еквивалентът би бил, ако жена в Обединеното кралство живее средно до 41 вместо до 82 години", заявява Дейв Гулсън, професор по биология от Университет на Съсекс.

Нашето бъдеще е преплетено с пчелите. Без тях и други опрашители не можем да отглеждаме по-голямата част от културите, от които зависим за храна.

Изследването може да помогне за обяснението на високите нива на смъртност сред пчелни колонии по света през последните няколко десетилетия. Още през зимата на 2006-07 г. в САЩ мнозина производители на мед съобщиха за 90% смъртност сред пчелите си.

Необяснимо високи нива на смъртни случаи на пчелни колонии също са докладвани в Канада, Австралия, Белгия, Франция, Холандия, Гърция, Италия, Португалия, Испания, Швейцария, Германия, Финландия и Полша.

Антъни Ниърман и Денис ван Енгелсдорп от Университета на Мериленд използваха математическо моделиране, за да покажат, че по-ниската продължителност на живота на пчелите може да доведе до масова смърт в колониите.

Според тяхното проучване от 1969 г. насам продължителността на живота на пчелите в САЩ е спаднала от средно 34 дни до само 18 дни.

Авторите смятат, че съвременните медоносни пчели може да страдат от по-високо разпространение на болести като вируса на деформираните крила. Той е по-срещан заради масовото разпространение на неговия преносител - акара вароа.

Съвременните пчели може да са отслабени и от нови поколения пестициди, които не са съществували преди 50 години. Често прашецът, с който пчелите хранят ларвите си, е замърсен с пестициди. Това може да влоши нещата, тъй като пчелите, изложени на ниски дози от силно токсична група пестициди, наречени неоникотиноиди, имат намалена устойчивост към болести.

Може би стресовите фактори в съвременния свят, като пестициди, болести и електромагнитни излъчвания, означават, че медоносните пчели рядко оцеляват дълго време. Тяхната еволюция може да благоприятства по-краткия им живот.

Намалената продължителност на живота на пчелите означава намалено опрашване. Пчелите и другите опрашващи насекоми са от съществено значение за добрата реколта за 75 процента от културите, които отглеждаме по света. Те също така опрашват около 80 процента от всички диви растения. 

Промените при пчелите се забелязват и при други видове. Например рибата треска узрява по-рано, въпреки че остава по-малка по нормалния си размер. От друга страна, прекомерният улов е знак, че тя рядко оцелява достатъчно дълго, за да стане голяма. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой да стане кмет на Пловдив, ако Здравко Димитров хвърли оставка?