Следвайте ни

Ток и горещ душ унищожават всякакви плевели

viber icon

Eкологичен метод за борба с различни видове плевели бе представен в Аграрния университет в Пловдив. Демонстрацията бе от първите, след като повече от година в учебното заведение нямаше публични прояви заради ковид пандемията.  Методът е патент на нидерландската компания Weed Free Service. 

Контролът на плевелите се извършва по два начина: с гореща вода - душ метод и електричество, без да се прилагат хербициди. Това гарантира максимален добив и високо качество на продукцията. Благодарение на метода бързо, лесно и дългосрочно може да се реши проблемът с плевелите, без да се използват химикали,

без да се замърсява почвата и без да се влияе негативно на посевите.

Неговото голямо предимство е, че оказва ниско въздействие върху околната среда, има висока ефективност, въглеродна неутралност и устойчивост.

При душ методът се заливат големи, средни и малки площи с 50 процента пара и 50 % вряла вода, около 130 градуса, която температура се поддържа постоянна. Със заливането започва гниене на растението, унищожава се цялата клетъчна структура над земята, което затруднява възстановяването на плевела.

Освен в земеделието душ методът може да се прилага за унищожение на плевели в горски площи, при градски условия, паркове, околопътни настилки и мантинели, асфалтирани и павирани улици, детски градини и площадки, училища и др.  Приложим е също в пътната инфраструктура  и е

уникален начин за справяне с непрестанното почистване от тревички

и упорити инвазивни видове, които нарушават пътната настилка.

Предимството на другия метод с електричество е,  че корените и кореновото покривало се повреждат по такъв начин, че процесът на гниене започва и растението в крайна сметка изчезва. Той е подходящ за по-малки площи, но манипулацията в повечето случаи е еднократна и плевелът се унищожава завинаги.

Предстои в България да се разработи машина, която да минава безпроблемно между редовете на различните култури. Тя ще има възможност да се регулира спрямо ширината на пространството между насажденията. Освен това ще могат да бъдат поставяни 2 или 3 седалки за повече работници. На тази машина ще бъде монтирано съоръжението за унищожаване на плевели с електричество. По този начин за кратко време може да бъде обработена голяма площ, като няма никаква опасност за околните култури.

Първият газово-пламъчен култиватор, разработен в А​У

Опламеняването, или термичното третиране, като биологичен способ за унищожаване на плевели отдавна е познат на специалистите от Катедра „Механизация на земеделието“ към Аграрния университет в Пловдив. Под ръководството на доц. д-р инж. Ангел Трифонов е разработен първият газово-пламъчен култиватор, който беше иновация за България преди повече от 20 години. Той е подходящ при всички почви, защото не причинява увреждащо нагряване. Термичните култиватори предлагат многообразие от възможности за приложение, част от които са утвърдени от практиката, а други са в процес на изпитване. Те бяха широко прокламирани от проф. д-р Стойчо Каров (вече покойник) - един от доайените на биологичното земеделие в България и дългогодишен преподавател в Аграрния университет. 

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?