44

Тодор Костадинов е пазителят на изчезващия сорт "Гарваново око"

Вино от почти изчезналия български сорт грозде "Гарваново око" направи прощъпалник на "Винария 2024". Еликсирът бе забелязан от Съюза на енолозите в България, които го отличиха със специална награда. Пазител на сорта, както и на още няколко позабравени български сорта грозде, като "Зарчин" и "Вранка", е Тодор Костадинов от Монтана. 

За себе си той казва, че е пазител на тероара, неговата чистота и самобитност. В лозето на своя баща имал само една лоза "Гарваново око", после купува съседен терен заради 20-30 корена от този сорт. И постепенно придобива седем масива, в които има и други изчезващи сортове. Идентифицирал е ​гарвановото око повече от 3 години. „Най-възрастният лозар ми подсказа, че това е някогашният тъмен ​памид. Името "Гарваново око" произлиза от синонимите на памид, който има 13 клона. Един от тях е най-силният и издръжлив“, споделя Тодор Костадинов.

Гарваново око се лееше от фонтанна Винария

Наименованията на неговите серии вина ​са исторически имена, свързани с монтанското село Боровци, където се намира лозето. Фермерът разказва, че в региона е живяло тракийското племе трибали, чийто предводител Сирм е водил ожесточени битки с Филип и Александър Македонски.

„Посвещавам наградата на Северозапада и на дългогодишния си труд и мисля, че и други мои колеги би следвало да обърнат внимание на българските изгубени сортове, които са с голямо достойнство“, каза пазителят на старите сортове грозде. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
4 коментара
ВАСИЛИЙ 2

ВАСИЛИЙ 2

28.02.2024 | 04:12

НАЙ-ХУБАВОТО ВИНО Е ОТ СОРТА, КЬОРАВО ПСЕ :)

Отговори
0 0
ВАСИЛИЙ 2

ВАСИЛИЙ 2

28.02.2024 | 04:17

Е ОТ ТАКИВА! img. dnevnik. bg/shimg/zx620y323d_2704294.jpg

Отговори
0 0
koss

koss

27.02.2024 | 17:02

Жeна ми е pазвълнувана от този пpодyкт. Сега сексът е по-дълъг, epекциятa е по-силна, чувствитeлността към оpгазъм се е yвeличила и доpи пeниcът се е yвeличил. това е мeга готино нещо, което съветвам вcички да опитaт, пpочетох за това тук:--- https://use.my/medinfo

Отговори
0 0
Браво

Браво

27.02.2024 | 15:04

Браво!

Отговори
0 0

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?