4232

Тънкости при отглеждането на краставици

Три основни грешки могат да провалят разсада от краставици

Това са липса на светлина, преовлажняване на почвата и недостиг на хранителни вещества. За нормален растеж и развитие разсадът от краставици се нуждае от ярка светлина. Уверете се, че го отглеждате на добре осветено място или използвайте допълнителни източници на светлина. 

Излишната влага в почвата може да доведе до гниене на корените и други проблеми с растежа на разсада. Контролирайте поливането и осигурете добър дренаж в саксиите.

Друг полезен съвет относно поливането на разсада е да се ръководите от състоянието му при овлажняване на почвата - не допускайте да се образува коричка на повърхността й. Въпреки това стагнацията на влага също е противопоказна. Разсадът от краставици изисква определен баланс на хранителни вещества в почвата. Използвайте специални торове, като калциев нитрат, за да осигурите на насажденията необходимите хранителни елементи.

За отглеждането на здрави краставици трябва да се знаят следните агротехнически характеристики на растението:

- Краставицата е топлолюбива - за покълване семената се нуждаят от температура от 23 до 25 градуса.

- Растенията са чувствителни към промени и понижения на температурата. Не оставяйте насажденията при температура под 15 градуса.

- Краставицата е влаголюбива - не допускайте засушаване на почвата.  При пресаждане пазете кореновата система. Всяко пресаждане е стрес за растението, това забавя неговото развитие за 1-2 седмици.

 

Краставицата е „лакома“, угояването е това, от което се нуждае. Някои градинари дори засаждат семена в „чист“ хумус, без да добавят почва, но ги засаждат в лехи с тор. Краставиците се хранят обилно с азотсъдържаща органична материя. При липса на азот листата на краставицата забележимо бледнеят, плододаването е оскъдно, цветовете пожълтяват, изсъхват и падат.

Краставицата се нуждае от висока влажност. Растението обича пръскане, напояване на листа - това е не само полезно за растежа, но и предпазва от болести и вредители.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?