Следвайте ни

Тенденции на полето: Ръж и тритикале ще са зърненият хит догодина

Засетите площи са увеличени с близо 28 процента

viber icon

Засетите площи с ръж и тритикале за реколта 2021 са с близо 28% повече в сравнение с отчетените по същото време на миналата година, сочат обобщените данни от есенната кампания.

Повишеният интерес към ръж вдига засетите площи с 18.6% спрямо същия период на миналата година. Въпреки това общият размер на площите с тази култура остава сравнително нисък - 64 770 декара. Търсенето на ръж от хлебопекарната индустрия за производство на качествени и по-скъпи хлебни изделия е една от причините за повишаването на засетите площи. Някои сортове ръж се използват и за производството на фуражи и хранителни добавки заради богатото си наличие на аминокиселини.

Ръжта е много добра култура за биологично земеделие. Тя се отглежда с цел мулчиране или за зелено торене. За покривни култури, които служат за защита на почвата през зимните периоди, се използват смеските между ръж и бобови растения.

Площите с тритикале също се увеличават, достигайки ръст от 27.9% спрямо 2019 година. Засетите ниви за реколта 2021 вече достигат 139 710 декара.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?