49

Течният сапун мори листни въшки, трипс и акари

Течният сапун е ефикасно средство в борбата с някои вредители по растенията. Както всички синтетични детергенти, той съдържа редица химикали, включително фосфати, белина, ензими, оцветители, аромати и средства за изплакване.

Теорията за използването на течен сапун срещу насекоми е, че той отмива защитния слой от тялото на вредителя и го кара да изсъхне. Поради този начин на действие течните измиващи препарати са склонни да действат на малки насекоми с меко тяло: листни въшки, бели мухи, трипс и акари. Силните големи насекоми като колорадските бръмбари, няма да бъдат засегнати.

За да има 100% ефект от сапунената вода, тя трябва да покрива насекомото изцяло. Затова не бива да се пропускат вредители, гнездящи от долната страна на листата. Много от тези малки насекоми ще бъдат отстранени от растението при пръскане и ще получите физически и химически контрол с едно преминаване.

Изплакнете растението с чиста вода два до три часа след използване на препарата. Той няма ефект върху вредителите, след като изсъхне, но ще запуши порите на листата, ако остатъците не се изплакнат.

Нанасяйте отново течен сапун на всеки два до три дни, докато вредителите изчезнат. Не го използвайте като превантивна мярка, когато няма насекоми, тъй като действа само при контакт с тях.

За домашно третиране на насекоми с меко тяло направете концентрация от 2 чаени лъжички препарат за миене на съдове на половин литър вода. Срещу мравки ви трябва по-силен разтвор: 2 супени лъжици на половинлитров буркан, разклатете добре и напръскайте мравуняка обилно.

Имайте предвид, че силните концентрации на препарат за съдове могат да изгорят зеленината, особено когато растенията са подложени на стрес, топлина и висока влажност.

Никога не е необходимо да пръскате цялото растение - само колониите от вредители. Какво се случва, когато напръскаме разреден препарат за миене на съдове върху растенията? Разтворът премахва масла и восъци, които са не само върху вредните насекоми, но и върху растенията - маслата и восъците служат за защита на листата.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кого ще гласувате на кметските избори в Пловдив?