Следвайте ни

Тайбери - новата мода в овощарството

viber icon

Тайбери (Tayberry medana) е последният моден писък в овощарството. Представлява хибрид между къпина и червена малина, а резултатът е вкусен плод без семена. Той е патентован през 1979 г. и е кръстен на реката Tай в Шотландия. 

Плодовете на тайберито са доста едри и продълговати. Размерът им е почти два пъти колкото на малината. Имат невероятен аромат и вкус. На цвят са червени, а при пълно узряване ставят кафяви. Тъй като плодът е хибрид, при него няма дребни семенца, характерни за малините и къпините. Плодовете могат да се консумират в сурово състояние или да се използват за направата на конфитюри, компоти, сладка и др.

Тайберито е подходящо за отглеждане у нас, тъй като е студоустойчиво. Температурата, на която издържа през зимата, е до минус 25 градуса. Най-доброто време за засаждане е рано напролет.

Растението обича слънце. За предпочитане е да се засажда на места, огрявани през целия ден или с частична сянка. Благоприятни за отглеждането му са планинските и полупланинските райони, където въздушната влажност е по-висока.

Храстът не е претенциозен към почвата. Той се развива добре както в кисели, алкални, глинести, неутрални, така и в песъчливи почви. Единственото условие е тя да бъде много добре дренирана и богата на хумус. Идеалното PH за тайберито на почвата е между 6,0 и 7,5. Единствено само варовитата почва не е  благоприятна за пълноценното му развитие.

И на височина, и на ширина тайберито достига от 1,5 до 2 м, като средният темп на нарастване за една година е между 50 - 120 см.

Тайберито е взискателно към почвената влага. Трябва да се полива винаги когато е необходимо. Засушаванията през пролетта, по време на зреене и след беритбата се отразяват лошо върху добива и сочността на плода. След засаждане почвата около растението се притиска и задължително се полива с около 3-4 литра вода. За да се предпази от бързото изпаряване на водата, мократа част се посипва със суха пръст. 

Като цяло​ тайберито не боледува. Единственият вредител, който се среща, е малиновият бръмбар, чиито ларви причиняват петна по стъблата. Но пък често бива нападано от едри птици, които са привлечени от сочните плодове. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

polkmjn

04.03.2020 | 22:59

Прочетете моите поздрави от показанията на всички вас.       Казвам се Катика Каменич, оставям в Петрич в България, искам да използвам тази страхотна възможност да дам осезаемо свидетелство за това как наскоро получих заем от 60 000 евро. Търсих заем преди и те по-късно ме заблудиха. Опитах отново и срещнах жена като мен, която желаеше и желаеше да ми помогне да получа заем при 2% лихва. Казаха ми, че е кредитор и жена, на която имах доверие, затова реших да се свържа с нея и тя ми даде възможност да кандидатствам за заем от нейната компания, който лесно получих, но обяснението е, че получих добрият си кредит с добро здраве и с по-малко стрес. Ако се интересувате от заем, можете да се свържете с нея по имейл: ([email protected] или [email protected])

Отговори
0 0

Хърсее

19.02.2020 | 15:25

От къде се закупува тайбери

Отговори
0 0

Тайбери

27.02.2020 | 05:35

Зависи в коя част на България или света живеете . Напишете "разсад тайбери" в гугъл и си изберете най-близкия до вас разсадник.

Отговори
0 0

Хърсее

19.02.2020 | 15:23

От къде се закупува тайбери

Отговори
5 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?