Следвайте ни

Създай плодна градина с Posadi.bg

viber icon

Posadi.bg e борса за висококачествен овощен посадъчен материал - съвместен проект на Института по овощарство в Пловдив и Стоково тържище „Родопи 95“ АД. Борсата предлага богато разнообразие на фиданки от най-добрите български сортове орехи, бадеми, ябълки, круши, череши, праскови, кайсии, а също и екзотичните до скоро за страната ни видове като киви и арония. Всяко от младите дръвчета носи знака на Института по овощарство - гаранция за качество и автентичност с дългогодишни традиции. Борсата се намира в с. Първенец, в землището на най-голямата зеленчукова борса в България, управлявана от дружеството „Родопи 95“.

 

Как се роди идеята за съвместна дейност при продажбата на посадъчен материал между Института по овощарство в Пловдив и "Родопи 95", с. Първенец?

Илия Гатев – изпълнителен директор на „Родопи 95“ АД:

Проектът posadi.bg е отличен пример за съчетаването на науката и бизнеса. Той обединява дългогодишния опит на Института по овощарство – безспорен лидер в областта на българската овощарска наука и отличните традиции, които Стоково тържище „Родопи 95“ има в търговията и логистиката. За момента проектът е насочен към българските производители и цели да подпомага създаването и развитието на съвременни български овощни градини, следвайки най-добрите традиции в родното овощарство. Не на последно място е желанието на „Родопи 95“ за допълване, обогатяване и развитие на търговската си дейност.

Проф. Стефан Гандев – директор на Института по овощарство:

Идеята беше дълго обмисляна, като се преценяваха ползите при създаването на такова съдружие. Водещо бе желанието ни да създадем център за продажба на овощен посадъчен материал, в който качеството и автентичността на сортовете са гарантирани.

Какви и колко видове овошки ще предлага борсата?

Проф. Стефан Гандев:

Предлагаме типичните за страната видове – семкови, костилкови, орехоплодни и ягодоплодни. Залагаме на съвременни сортове, с доказани качества. При изчерпване на собственото производство, бихме могли да предлагаме и продукция на други лицензирани български разсадници, като специалистите от Института по овощарство ще окачествят посадъчния материал и ще преценят дали той е качествен, автентичен и годен за продажба в нашия магазин.

Илия Гатев:

Към момента в Борсата в с. Първенец се предлага богата колекция от класически български сортове, а така също и екзотични до скоро видове като киви и арония.

Каква е ценовата политика на Борсата posadi.bg?

Илия Гатев:

Цените са конкурентни на пазара. В момента се предлагат дръвчета от 2 до 18 лева.

Проф. Стефан Гандев:

Смятаме, че най-ниската цена не кореспондира с желанието на овощарите да създадат печеливши градини. Тази цена е под себестойността на едно дръвче, като очевидно нещо в технологията за производство е спестено. Евтиният овощен материал е внос от чужбина – Македония, Гърция и Турция, като често се купува от нелицензирани разсадници. Високата цена също не е аргументирана. Ние ще се придържаме ценово в средното ниво, гарантиращо високо качество.

Защо да бъдат предпочетени фиданките на bg? Ще разполагат ли със сертификати?

Проф. Стефан Гандев:

Фиданките на posadi.bg печелят пред конкурентите с това, че са с доказан сорт и подложка, наличие на сертификат, цена отговаряща на качеството, отстъпки при по-големи заявки. За дребни количества предвиждаме онлайн продажба, а за големи -  осигуряването на транспорт. Не са без значение и предлаганите безплатни консултации при закупено по-голямо количество. По желание на клиента ще се сключват и договори за научно обслужване на градините, създадени с наш материал.

Какви потребители очаквате да проявят интерес към новия проект - селскостопански производители или индивидуални клиенти, от Пловдив и региона или от страната и какво трябва да знаят те?

Илия Гатев:

Вече има интерес и от земеделски производители с овощни градини, и от индивидуални клиенти, които искат да обогатят двора си. За всички сме създали отлични условия и прекрасно обслужване. Борсата за овощен посадъчен материал в с. Първенец работи шест дни в седмицата, като заявки се приемат по имейла и телефона, а до дни ще заработи и електронния магазин www.posadi.bg.

Проф. Стефан Гандев:

Очакваме интерес от всички и отвсякъде. Всеки клиент ще бъде обслужен професионално. Ние не залагаме толкова на печалбата, колкото на създаването на съвременни овощни градини. Много са примерите в практиката, когато видовият и сортовият състав не отговарят на нашите климатични и почвени условия. Не бих искал да се спирам на икономически необоснованата прекалена интензификация и на грешките при резитбите. Нашите производители трябва да имат предвид, че не е желателно механично копиране на опита от чужди страни, както и използването на непригодни за нашите климатични условия сортове.  

Какво представлява безвирусният посадъчен материал, с който Института по овощарство е известен още от 1985 г. Какви са предимствата на видовете, получени от тази процедура?

Проф. Стефан Гандев:

Това е интересен въпрос и дълъг път, който трябва да извърви нашата страна. Убеден съм, че постепенно у нас ще се премине към използването на свободен от вируси посадъчен материал, както е в страните с развито овощарство. Този овощен материал има редица предимства – гарантира високи добиви, добър прираст и дълголетие на дърветата, респективно на градините. Предвиждаме posadi.bg да предлага такъв материал, но само при предварителна заявка, поради по-високата му цена. По заявка ще предлагаме и овощни дръвчета, отглеждани в контейнери, като те могат да бъдат както стандартни, така и свободни от вируси. Контейнерното отглеждане има редица предимства – дръвчетата се отглеждат при оптимални условия, при изваждането им не се нарушава кореновата им система, както е при полското производство и е възможно създаването на овощни градини през цялата година.

Илияна Караланова

Илияна Караланова

Отговорен редактор Marica.bg

Илияна Караланова е завършила „Славянска филология” в ПУ „П. Хилендарски”. Работила е в Топ ТВ, в. „Труд” и plovdivweek.com. Била е зам.-главен редактор на в. „Строителство Имоти”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?