Следвайте ни

Свиват перките на имитаторите на бяло саламурено сирене

В традиционния български продукт съдържанието на сухо вещество и маслеността не трябва да бъдат по-малко от 40%

viber icon

Затяга се контролът върху производството на млечните продукти. Министерският съвет прие Наредба за специфичните изисквания към тях. Нормативният документ бе внесен на 28 юли от министъра на земеделието проф. Христо Бозуков.

Основната цел е да се стопират порочните практики да се предлагат имитации за "бяло саламурено сирене". 

В наредбата са допълнени някои разпоредби от сега действащата такава. Друга  цел е да се регламентират изискванията по отношение на етикетирането на храните, при чието производство или приготвяне са използвани имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко. Промените са изготвени съвместно с браншовите организации, експерти от министерството на земеделието, учени от Тракийския университет и Университета по хранителни технологии в Пловдив.

С нормативния акт се въвеждат и изисквания по отношение на наименованията, характеристиките, етикетирането и предлагането в търговската мрежа на най-масово присъстващите на пазара в страната сирена - саламурените.

Въвежда се дефиниция на продукта „бяло саламурено сирене“, както и критерии относно неговите основни характеристики. Съдържанието на сухо вещество и маслеността в него не трябва да бъдат по-малко от 40%. Посочените критерии са в пълно съответствие с изискванията на международния стандарт Кодекс Алиментариус за сирене в саламура - Codex Group Standard for Cheeses in Brine (CODEX ST AN 208-1999). За този тип сирена са заложени изисквания за използване на означенията „високомаслено“, "пълномаслено“, "със средна масленост“, "частично обезмаслено“ и "обезмаслено“.

С Наредбата се въвежда и дефиниция за „саламурено сирене с повишено водно съдържание“. Тя има за цел да намали предпоставките за подвеждане на потребителя, включително и в заведенията и отговаря на техните нагласи, които бяха предварително обществено коментирани. Предвижда се саламуреното сирене с повишено водно съдържание да се предлага в обектите за дистрибуция (търговия) на храни само предварително поставено от производителя в опаковки, които не могат да бъдат отстранявани в търговския обект. Контролът по изпълнение на Наредбата ще се осъществява от Българска агенция по безопасност на храните. 

Предвиден е преходен период от 3 месеца във връзка с въведените нови изисквания по отношение на етикетирането и опаковането, с цел да се даде възможност на бизнеса за адаптиране към промените. Наредбата ще влезе в сила три месеца след обнародването <210> в Държавен вестник.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Коментари (1)

айдеее

айдеее

03.08.2021 | 19:49

пак се изимитира дейност, от 30 години се "занимават" със сирийенето и то бялото. А на света има поне 300 вида сирене... Нашенска тъпотия, още десетки години ще се ловим на тая въдица, ще се имитира активност и ще се търси "широк обществен консенсус" за "чистотата на българското бяло саламурено сиренйие", може да се спретне и референдум колко да е бяло и солено, дали да не е кремаво или въобще дали да има сирийнье в саламурата...

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?