Следвайте ни

Свинското месо поевтиня в кланицата, а поскъпна в магазина

Килото на най-крехката мръвка стигна до 16 лв.

viber icon

Тази зима със сигурност няма да е актуална репликата "Свинско и ​винско". Може би ще е на мода "Винско и още нещо", което потребителите ще сложат на трапезата си за ​коледно-​новогодишните празници. Заради заболяването африканска чума по свинете, което предизвика умъртвяване на стотици животни в редица малки и големи стопанства в страната, цената на свинското скочи почти двойно и се изравни с телешкото, което доскоро държеше първенство в сегмента "меса". Въпреки че големите търговски вериги започнаха да обявяват промоции на свинското, цената му литна до 16 лв./кг за най-крехката част без мазнина - т.нар. рибица. За сравнение, през декември 2018 г. най-високата цена не е минавала  9 лв./кг.  

Последният седмичен бюлетин на Системата за агропазарна информация също показва, че цените на свинското вървят нагоре. Към 27.11.2019 г. свинският бут е  предлаган от 7,30 до 12,50 лв./кг, при средна цена  9,23 лв./кг. Ръст от 1% до 12% е констатиран в 19 области на страната. Свинският врат е продаван на цени от 8,00 до 14,80 лв./кг и средна за страната 10,86 лв./кг. Увеличение от 1% до 12% е регистрирано в 22 области на страната. 

Ако надникнем обаче в кланиците, тези цифри навяват съмнение за реалната стойност на свинското. Според проучване на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA) цената на кланичното тегло даже е намаляла през ноември - 3700 лв./тон в сравнение с месец юли - 3804 лв./тон. 

По данни на Министерство на земеделието за месечната дейност на кланиците за червено месо броят на закланите животни за периода януари-август 2019-а е различен през отделните месеци. Пикът е бил през април-юли, когато в кланиците са обработвали до 120 000 хил. броя животни на месец. С появата на африканската чума по свинете броят на животните в кланиците е намалял до 94 000 броя. Въпреки това е повече в сравнение с януари и февруари, когато закланите прасета били съответно 86 000  и 88 000 броя.

Традиционно, производството на свинско месо в страната не е достатъчно за задоволяване на вътрешното търсене, поради което ежегодно се осъществява значителен внос. По данни на Националния статистически институт у нас на годишна база се внасят над 122 хил. тона свинско месо, в т.ч. охладено, замразено, осолено, сушено или пушено, както и сланина, като вносът е основно от Испания, Германия, Дания и Холандия. 

Живото тегло двойно нагоре 

Почти двойно е поскъпнало живото тегло на свинското месо. Допреди няколко месеца изкупната цена на място от фермата бе 3-3,50 лв. за кг, а сега варира между 5 и 7 лв. В интернет има десетки оферти за продажба на малки и угоени прасета. Сукалчета между 15 и 20 кг обикновено вървят по 125 и 140 лв. за брой, но за малко по-големи, до 30 кг, искат 180 лв.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?