44

Свинският тор е чудесен подобрител на почвата

Свинският тор има огромна стойност за земеделието, но в България няма практика да се използва. Той не само е източник на азот, фосфор и калий, но е богат и на микроелементи. 

Свинският тор e ценен не само като компонент за повишаване на плодородието. Той се различава драстично от изкуствените торове по начина, по който подхранва почвата. Правилното му прилагане има голям принос за цялостното състояние на почвата. 

Свинският тор подсилва почвата по много начини. Основният метод за използването му е като подобрител. Базата, на която можем да оценим стойността му на подобрител, е, като го разбием на основните му компоненти. Математиката тук не е прекалено трудна, но не е и лесна.

Не може да знаете стойността на свинския тор, ако не знаете какво всъщност съдържа. Има налични теоретични стойности за най-често срещаните видове свински тор, но тези стойности са само приблизителна стойност на това, което евентуално може да има в свинския тор. Единственият сигурен начин да разберете какво има във вашия оборски тор е, като изпратите проби за анализ. Макар анализът на свинския тор със сигурност да е свързан с определени разходи, неанализирането може да доведе до много по-високи разходи.

Не се препоръчва използването на такъв тор в оранжерия, в която нивото на влажност винаги е повишено. В противен случай има вероятност от засилени окислителни процеси.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?