Следвайте ни

Сушата и дъждът разместиха световната търговия с пшеница

Добивът в ЕС бележи значителен спад, в Австралия и Америка - свръх производство

viber icon

Сушата и дъждът разместиха глобалната търговия с пшеница. Екстремните атмосферни влияния влошиха реколтата в Европейския съюз, докато на други места по света се отчитат рекорди, коментират от Bloomberg.

Миналата година ЕС изпревари Русия като най-голям износител на зърно, този сезон обаче той ще падне до трето място, след като суши и наводнения провалиха реколтата. Съвсем различна е ситуацията за други ключови доставчици - очаква се Канада да достигне рекордни продажби, Австралия да изнесе най-много от четири години насам, а Русия да си върне първото място, както твърди Американското министерство на земеделието (USDA).

Прогнозите са австралийските и руските доставки да се увеличават, докато тези от ЕС намаляват. Ето обобщена картина на това, какво се случва по страни:

Австралия

Пазарът гледа към Австралия, която да запълни празнината, оставена от ЕС, казват от Рабобанк. През юни правителството прогнозира, че продукцията ще нарасне с 76% до 26,7 млн. тона, тъй като дъждовете подпомогнаха културите след години на суша, а фермерите преминаха от ечемик на пшеница заради проблемите с ключовия купувач Китай. Производството може дори да достигне 30 млн. тона, заявиха от IKON Commodities. Това ще помогне на австралийската пшеница да си възвърне позициите в Югоизточна Азия.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?