2374
Следвайте ни

Супермодерна оранжерия за ягоди край Асеновград ще събира 3 реколти годишно

viber icon

Супермодерна и иновативна оранжерия ще се строи в село Конуш, община Асеновград. Тя ще е на площ от 2376 кв.м, от общо 4 декара земеделски имот. Управителят на обекта Мария Йорданова е внесла инвестиционно предложение в Регионалната инспекция по околната среда и водите - Пловдив. 

В оранжерията ще се отглеждат ягоди от ранния сорт „Клери“, селектиран в Италия. Той е целогодишен и дава до 3 реколти. Студоустойчив е и непретенциозен към почва. За разлика от другите сортове ягоди, плодовете издържат след беритба около 5 дни. Те са едри с яркочервен цвят, конусовидна форма с остър връх и превъзходни вкусови качества. Този сорт не е чувствителен към заболявания на кореновата система и листата и не се изискват специални грижи при отглеждането му.

Растенията ще виреят при оптимален микроклимат, решен по последна дума на технологиите в сектора. Предвидено е отоплението и охлаждането да е с най-нисък енергиен разход, използвайки енергията на земята, която е със сравнително постоянна температура (10-14 градуса). За целта проектно са предвидени отделни земни батерии, работещи чрез вентилационен въздух. Той ще се подава механично в серпентините през колектора чрез центробежен вентилатор, монтиран в бокс.

Системите са предвидени за работа както на външен въздух, така и за работа на рециркулация чрез заложените клапи с моторни задвижки, управлявани от централен контролер. Последният ще управлява вентилатора и задвижките спрямо температурата и влажността на въздуха в съответната зона в оранжерията. Предвидените вентилационни системи ще могат да осигурят отоплението през по-студените дни, както и през нощните часове. Отделно ще подпомогнат поддържане на по-ниски температури през лятото. Ще може да се регулира и влажността в оранжерията.

Ягодите ще се напояват чрез система за капково напояване или мъглуване, която ще се захранва от резервоари, намиращи се в оранжерията. Те ще се зареждат чрез водоноска от сондаж. Вече е задействана процедурата за изграждането на сондажа и получаване на разрешително за водовземане. Сондажът ще служи и за напояване на млади черешови градини, с площ близо 24 декара, които ще засажда Йорданова. 

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?