46

Супер оферта: Дават по 15 хил. евро за селските райони на Сардиния

Италия дава финансови стимули, за да привлече желаещи да се заселят в селските райони. Поредната инициатива е насочена към остров Сардиния.

Всеки, който приеме офертата да живее там, ще бъде възнаграден с 15 хиляди евро под формата на безвъзмездна финансова помощ от местното правителство, предава Deutsche Welle, цитиран от travelnews.bg.

С новата мярка властите обявяват война на обезлюдяването на острова и същевременно се надяват да дадат мощен икономически импулс за развитие на селските райони там. Слънчевите дни през годината са средно 296 в северната част на острова и 303 в южната, което е предпоставка за почти целогодишна земеделска дейност. 

Сардиния е вторият най-голям средиземноморски остров с километрични девствени плажове, огромен брой слънчеви дни през годината и живописни градове с богат културен афиш. Според местните едва ли човек може да си представи по-добро място за живеене. 

Ето как го описва например Инга Грьомингер от „Берлинер Цайтунг", която е почивала на острова:

„Защо му е на човек да лети до Малдивите или Карибите, след като само на два часа път със самолет се стига до същото тюркоазено, чисто море, с температура на морската вода от 29 градуса по Целзий, и което е още по-хубаво: без огромни морски животни".

Парите, които ще бъдат отпускани на заселниците, трябва да се използват по предназначение: за покупка и ремонт на къща, а второто условие е тя да се намира в община с по-малко от три хиляди жители. Освен това тези 15 хиляди евро, които ще се отпускат, са максималната сума на помощта - по правило тя не може да надвишава 50 процента от цената на имота или на ремонта.

За проекта са заделени 45 милиона евро, които ще стигнат за поне 3 хиляди домакинства, които могат да се възползват от щедрото предложение. Заселниците трябва най-късно до 18 месеца след пристигането си на острова да се регистрират адресно там, за да могат да кандидатстват за безвъзмездната помощ.

Освен тази програма за заселване съществуват и други проекти за саниране на запуснати имоти. Един от тях е проектът „Къщи за едно евро", който набира скорост на остров Сардиния.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?