Следвайте ни

Супер мляко с витамин Д стигна 12 лв.

viber icon

Млечна компания в Мюнхен пусна мляко с високо съдържание на витамин D3. В зависимост от закупеното количество потребителят плаща между 5,30 и 12 лв. на литър. Продуктът се рекламира като супермляко - “първото в света с интересни свойства”, съобщава agrointel.ro, цитиран от agri.bg.

Производителят Milchkristalle GmbH твърди, че новият продукт е със съдържание на витамин D3 до 20 пъти по-високо, отколкото в обикновеното мляко. То е произведено в условия на хуманно отношение към животните и плащане на “справедливи цени за мляко, събрано от фермата”.

През пролетта и лятото животните се „къпят на слънце“ на пасището. През есента и зимата им е предоставена специална „органична светлина“, която подражава на естествения спектър.

В резултат на висококачествено хранене със смеси от трева и растения, съдържащи аминокиселината триптофан, както и много зелен протеин под формата на люцерна и детелина, кравите произвеждат мляко, богато на витамин D. Това означава, че чаша от 250 мл съдържа до 5 микрограма витамин D и покрива референтното количество за дневния прием на възрастен, обяснява производителят.

Той не обещава чудотворни ползи за потребителя, но изтъква преимуществата: високото съдържание на витамин D3 подпомага нормалното функциониране на имунната система, костите, зъбите, кръвообръщението и т.н.

Фермите, които произвеждат това мляко, получават по-добра цена, но към тях има изисквания, обвързани с договор.

  "Цената, на която това мляко се изкупува от фермерите, е по-висока", казва преработвателят и уточнява, че съществуват редица условия, наложени на фермерите. Те трябва да бъдат екологично сертифицирани и да осигуряват площ от „половин футболно игрище на животно“ за паша, да оборудват кравефермата с иновативната система за осветление, а здравето на животните да се наблюдава от ветеринарен лекар.

Богатото на витамин D мляко е три пъти по-скъпо от конвенционалното. Ако последното струва по-малко от 2 лв. в магазина, супермлякото с витамин D се продава в опаковки от 12 картонени кутии от 250 мл на цена от 35,70 лв., с възможност за абонамент със седмична доставка на цена от 32 лв. Друг предлаган вариант е пакет от 8 кутии от един литър на цена 47,20 лв., или 42,50 лв. при абонамент.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Бай Тошо

Бай Тошо

14.09.2021 | 18:37

Ходи на слънце, пий айрян и не се занимавай с разни хранителни добавки!

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?