46

Сунай Караасан от Пещера: Царят на конете тежковози гледа и 5 хиляди крави

Сунай Караасан от Пещера се занимава с животновъдство от 90-те години на 20. век. След промените в България, когато се преструктурира и селското ни стопанство, дилемата пред него била или да продължи да се препитава с дърводобив, основен поминък на местните в региона, или да отглежда животни. Избира втория бизнес.   

За начало купува стотина крави и постепенно увеличава както броя на животните, така и стопанствата, които днес са на три места в областите Пазарджик и Пловдив. В момента във фермата му в Пещера се отглеждат телета за угояване от месодайната порода "Лимузин", "Шароле" и "Абърдийн", а в с. Алеко Константиново са майките на телетата. Наскоро купува една от големите и модерни кравеферми в страната, която е в землището на община Раковски - между селата Борец и Момино село. В нея се отглеждат крави млечно направление от породите "Холщайн" и "Симентал". Сунай пресмята, че общата бройка на животните от трите ферми е над 5 хиляди. 

Айлин Караасан е дясната ръка на баща си в бизнеса

От млечните крави получава около 60 хил. литра мляко на ден, а суровината продава на няколко големи мандри. Част от животните, които се отглеждат за месо, реализира в България, а друга част са за експорт. Фермерът пресмята, че не е рентабилно да затвори цикъла на производство със собствена мандра и кланица с мотив, че човек, за да е успешен, трябва да влага сили и средства в една дейност. 

Той е един от големите работодатели в животновъдния бранш в страната. Само във фермата му в Раковски са наети 80 души, които работят на трисменен режим. За здравето и менюто на животните се грижат ветеринарен лекар и зооинженер. Други 40 работници са ангажирани със земеделската му дейност. Обработва близо 53 хил. декара земя, от която произвежда фураж за животните. Сее основно царевица за силаж, фуражна царевица, пшеница, ечемик, слънчоглед. 

През всички години в животновъдния бизнес инвестициите на Сунай Караасан са със собствени средства и кредити. Сега му предстои да реализира проект по Програмата за развитие на селските райони, който е за изграждане на поливна инсталация - специално за царевицата. Смята да кандидатства и по мярка, която е за подпомагане на изграждането на ВЕИ върху покрива на най-голямата ферма.

Наред с кравите, Сунай отглежда и тежковозни коне, основно от породата "Першерон", които е внесъл от Франция. Той и още един бизнесмен от Северна България са единствените у нас, които развъждат такива коне.

Сунай обаче е провъзгласен за цар на тежковозите. Яките красавци могат да теглят товар до няколко тона. Тези животни са му по-скоро хоби, отколкото бизнес. Отглежда ги от времето, когато се занимавал с дърводобив. Те били основна работна сила на труднодостъпни за автомобили места. Когато започнал бизнеса с крави, му дожаляло да се раздели с тях. Сега участва с тежковозите на различни състезания в страната и чужбина и има редица награди.

Добра награда в добри ръце

Оперативният директор на „Агрион“ и Агробизнесмен на 2020 година, Николай Минев, връчи грамотата за Сунай Караасан на дъщеря му Айлин. Нашето мото е „Земя в добри ръце“.  Бих го перифразирал като "добра награда в добри ръце".  А когато добри ръце срещнат добра земя, с която разполага "Агрион", резултатът е добра храна на трапезата, доволни стопани и просперираща държава, заяви Минев при връчването на наградата. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?