Следвайте ни

Субсидират 50 мерки и схеми по новата селскостопанска политика

Предвидено е подпомагане за екосхеми и цифровизация в земеделието

viber icon

Земеделските производители ще имат възможност да получат подкрепа по 50 схеми и мерки в новата Общо селскостопанска политика (ОСП). Това заяви Мария Христова, ръководител на Координационното звено по ОСП към Министерството на земеделието, храните и горите. Нов елемент от 2023 г. ще са екосхемите, които са част от реформата за ОСП. По този начин се предвижда ефектът на подпомагането да бъде обвързан с климатичните промени. Целта е  увеличаване на приноса на селското стопанство за запазване на компонентите на околната среда при отчитане нуждата от стабилни доходи и конкурентоспособност.

Другият нов момент в първи стълб е подпомагане на групи организации на производители освен в сектор „Плодове и зеленчуци“ и за секторите „Мляко и млечни продукти“, ‚Месо“ , „Зърно“, „Картофи“. Това е изцяло нов елемент в Стратегическия план и цели повишаване нивото на организираност на земеделските производители. В голяма степен интервенциите са финализирани и като ключови въпроси стоят на масата на преговори в триалозите между Европейския парламент, Съвета и Европейската комисия.

Христова припомни, че работата на Тематичната работна група (ТРГ) за изготвяне на Стратегическия план за новия програмен период стартира през месец юни 2020 г., а до момента са проведени 12 заседания.  За изготвянето на всички програми на национално ниво, които са свързани с европейско финансиране, е предвиден определен ред за участие, работа и обсъждане. В Стратегическия план схемите и мерките за подпомагане ще бъдат вписани като интервенции, като новото наименование на мярка е свързано с новия модел на прилагане, при който се търсят резултати чрез комплекс от мерки.

Работата на ТРГ продължава, тъй като има някои елементи, които предстоят да бъдат финализирани, а именно бюджетът по всяка една от планираните интервенции. „Поради забавяне на преговорите за новата ОСП беше прието преходно законодателство, което осигури продължаването на ПРСР за 2021 и 2022 г. По схемите за директни плащания за тази и за следващата година се запазва структурата на подпомагане - СЕПП, преразпределително плащане, обвързана подкрепа, подкрепа за млади и малки стопани. "За двете години земеделският сектор ще бъде подпомогнат с над 890 млн. евро по Програмата за развитие на селските райони", припомни Христова.

По думите <210>, в новия програмен период се предвижда дигитализация на селското стопанство. В тази връзка е предвидена мярка за инвестиции, свързани с цифровизация. Ще има и нова мярка - „Схеми за качество". Ще се подпомагат продукти със защитено географско указание, защитено наименование за произход, биологично производство и преработка и схеми за качество, създадени въз основа на националното законодателство.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?