49
Следвайте ни

Субсидират 310 овощари от Пловдивско за зимните пръскания

viber icon

12 ноември е крайният срок, в който трябва да се отчете дейността по схемата  "Помощ за компенсиране разходите на земеделски стопани, свързани с изпълнение на мерки по Националната програма за контрол на вредителите по трайните насаждения през зимния период”.

Общо заявената площ за подпомагане е в размер на 17 295 хектара. Най-много са кандидатите от област Сливен - 567 на брой. От област Пловдив заявления са подали 310 стопани. Също толкова са и овощарите от област Силистра.

Държавната помощ се предоставя за закупуване на растителнозащитни продукти, използвани през есента - в периода на масов листопад и гниене на листата. Финансовата подкрепа е в размер до 100 лева на хектар с ДДС. Средствата ще бъдат изплатени до 10 декември. 

Схемата има за цел да ограничи максимално загубите на земеделските стопани от разпространението на вредители по трайните насаждения. Утвърденият бюджет по нея за настоящата година е в размер на 6 млн. лв. и се предоставя на два етапа. Средствата за първия етап бяха разплатени през пролетта. 

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Коментари (1)

Бай Манчо

Бай Манчо

09.11.2021 | 21:36

Голяма помощ . 10 лв на декър при цена на карбамида 1600- 1800 за тон .

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?