Следвайте ни

Студенти консултират фермерите по смартфона

Мобилното приложение ще пише бизнес планове и проекти за агросубсидии

viber icon
Автор: Елица КАНДЕВА

Студенти от Аграрния университет в Пловдив разработват идеята да бъде създадено мобилно приложение за фермера. А ако успеят да я защитят, ще получат и финансиране за осъществяването .

Младежите участват в инициативата „Агропредприемачи на бъдещето” по проект на организацията „Джуниър Ачийвмънт”, която стимулира лидерството и ежегодно организира акцията „Мениджър за един ден”.

Идеята е да се създадат студентски компании по подобие на ученическите фирми в средното образование. Но докато там само имитират всички дейности с измислен продукт, за да създават и тренират умения, студентите с добра идея имат шанса да стартират наистина свой бизнес, разказва зам.-ректорът по учебната дейност на Аграрния университет доц. Петър Борисов.

Проектът има атрактивна рамка - първо всички идеи и колективи влизат в тъй наречения старт ъп хамбар. София тех парк партнира на „Джуниър Ачийвмънт”, като младежите преминават обучение под формата на бизнес консултации. Експерти ги подкрепят и ги учат как да презентират вече генерирана идея и как да привлекат с нея вниманието на пазара. От студентите се иска само креатив и да се включат отговорно в обученията в този агро бизнес инкубатор, подчертава доц. Борисов.

Групата новатори от Аграрния университет е от десетина студенти от различни специалности. Сред тях има бъдещи агрономи и икономисти. Други учат „Управление на регионалното развитие”, аграрна икономика и лозаро-градинарство.

Идеята на тима е да създаде мобилно приложение в помощ на фермера, в което той да получава информация за всички новости в бранша, онлайн да му се предоставят консултантски услуги и да получава помощ при събиране на документите, когато кандидатства за субсидии.

Идеята е всичко това да става безплатно, и то без да се налага стопанинът да напуска населеното място, да ходи до града да търси адвокати, агрономи и други консултанти. В момента тарифата, на която те предлагат услугите си за подготвяне на проекти, е между 5 и 10 хиляди лева, казва доц. Борисов.

За да бъде услугата в студентското мобилно приложение безплатна, рамо ще дадат менторите от Националната служба за съвети в земеделието, която и сега помага безвъзмездно. Често обаче до нея не могат да достигнат стопани от затънтени села в отдалечени райони. Ако идеята на студентския тим се осъществи, фермерите ще имат инструкциите буквално в джоба си и ще могат да ги ползват чрез мобилните си телефони.

Една от целите е да се реши точно този социален проблем, а на по-късен етап платформата може да стане европейска, казва доц. Борисов. Студентите, чиито идеи бъдат одобрени, ще получат финансиране, което се осигурява по проекта от евродепутата Владимир Уручев. /Марица.бг

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?