49

Студ без сняг е опасен за житните култури

След необичайно високите температури в края на декември и началото на януари, довели до възобновяване на вегетационните процеси при есенните посеви в по-голямата част от полските райони на страната, през следващия период агрометеорологичните условия ще претърпят съществена промяна.

Прогнозираното рязко застудяване през втората половина от периода ще възстанови покоя при есенните посеви. То ще възпрепятства нежелателното преждевременно набъбване на пъпките при някои ранно цъфтящи храстовидни и дървесни видове, което бе провокирано от високите температури в началото на зимата на места в южните райони на страната.

В края на първото десетдневие на януари агрометеорологичните условия ще придобият зимен характер, които няма да се усетят много в района на Пловдив. През седмицата под тепетата ще има превалявания предимно от дъжд. Максималните дневни температури ще са 5-6 градуса, като в събота се очаква живакът да слезе до 1 градус. Нощните температури всеки ден ще са под нулата, като в събота през нощта ще е най-студено - минус 7 градуса.

В страната се прогнозират минимални температури до минус 9-10 градуса. Тези стойности, в условия без снежна покривка и по-продължително задържане, ще представляват сериозна опасност за най-изостаналите, във фаза поникване, зимни житни култури, предупреждават агрометеоролозите от НИМХ. В началото на зимата преобладават посевите във фаза 3-ти лист. Във фаза братене, подходящата фаза за зимуване, са малка част от посевите с пшеница и ечемик на отделни места в Дунавската равнина (агростанция Новачене) и Горнотракийската низина (агростанциите Пазарджик и Пловдив).

Като цяло за следващия седемдневен период очакваните валежи от дъжд и сняг на повечето места в страната ще помогнат за увеличаването влагозапасите в 100 см почвен слой. В началото на зимата почвените влагозапаси, измерени при зимните житни култури, в еднометровия слой в по-голямата част от полските райони бяха с нива над 85% от ППВ.

През месеца по-подходящи условия за провеждане на зимни резитби при семковите овощни видове ще има в началото на първото и през повечето дни от третото десетдневие.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
кенкен

кенкен

09.01.2024 | 18:42

Това е просто чудо, след като прочистих тялото си, се отървах от наднорменото тегло, вечната умора, хроничната кашлица, като цяло се върнах към живота. Това лекарство премахва всички боклyци от тялoто: пap.aзити, токcини, отпадъци и възстановява тялото. Съветвам всички да преминат курса, няма да съжалявате. това е лекарството--- https://e.vg/clean

Отговори
0 0

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?