Следвайте ни

Обираш грозде на зелено, получаваш субсидия

Крайният срок за подаване на документи по мярката е 5 юни

viber icon

Производители на винено грозде, които се опасяват, че няма да могат да реализират продукцията си от кампания 2020, могат да се възползват от странна, но полезна мярка „Събиране на реколтата на зелено“. Тя се прилага за първи път в България и е част от пакета кризисни мерки, които Европейската комисия одобри за прилагане в държавите членки в условията на пандемията от COVID-19.

Мярката изисква пълното отстраняване на гроздовете, докато са все още зелени, така че добивът от заявената площ да се сведе до нула.

Гроздопроизводителите, които желаят да се възползват от мярката, могат да подават заявления в Изпълнителната агенция по лозата и виното до 5 юни. След това на тези, на които е издадено удостоверение, могат да подават в ДФ „Земеделие“ заявление за предоставяне на финансово подпомагане в периода 15-19 юни 2020 г.

Първоначалният бюджет, с който схемата ще бъде отворена, е 1 000 000 лв. В случай на недостиг бюджетът ще бъде увеличен така, че да удовлетвори всички гроздопроизводители, одобрени от ДФЗ.

Министерството на земеделието, храните и горите подготвя и допълнителни кризисни мерки за подпомагане в лозаро-винарския сектор: „Дестилация на вино в случай на криза“ и „Помощ за съхраняване на вино при кризи“. Мерките ще отговорят на нуждите на засегнатите от пандемията представители на сектора и ще се предоставят на винарски предприятия, организации на производители на вино, асоциации на двaма или повече производители и дестилерии.

По мярка „Дестилация на вино в случай на криза“ алкохолът от дестилацията трябва да се използва за промишлени, дезинфекционни, фармацевтични или енергийни цели. Допустимите за подпомагане са само разходите за транспорт на виното до дестилерии и за дестилация на това вино.

По мярка „Помощ за съхраняване на вино при кризи“ подпомагането е за временно съхранение на определени количества вино с цел оттеглянето му от пазара, което ще позволи постепенно да се възстанови неговата икономическа жизнеспособност.

Посочените по-горе мерки са разрешени за прилагане в сектора през 2020 г., в резултат на отправено от България искане към ЕК за предприемане на действия по обезпечаване на най-засегнатите икономически единици.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?