46

Стартира сезонът за борба с градушките

Стартира активният сезон за борба с градушките. Ракети ще се изстрелват над територия от около 22 млн. дка в областите Пловдив, Пазарджик, Стара Загора, Хасково, Сливен, Видин, Монтана, Враца и Плевен. В готовност са 11 командни пункта и 262 ракетни площадки към тях. 

В област Пловдив пунктовете са в Голям Чардак и Поповица. Противоградните ракети, които се изстрелват на полигона в Поповица, защитават територия от 2 244 кв.км , а от Голям Чардак се пази площ от 1 927 кв.км.

Изпълнителна агенция „Борба с градушките“ (ИАБГ) разполага с 12 416 противоградови ракети за сезон 2022. При необходимост агенцията има готовност да закупи допълнително 5 555 ракети, като за целта са осигурени средства в бюджета на ИАБГ.

Персоналът също е готов за работа. Във всяка регионална дирекция са проведени курсове за обучение на нови стрелци, както и опреснителни курсове за служителите, които вече имат придобита квалификация. Съставите на дежурните екипи на ракетните площадки са попълнени. С началото на активния сезон, служителите започват да дават денонощни дежурства. 

През 2022 г. е предвидено отново около 30 млн. дка в Северна Централна и Североизточна България да бъдат защитени чрез самолетен способ. Към момента тече процедура по реда на Закона за обществените поръчки (ЗОП). В случай че бъде осигурено финансиране, очакваната най-ранна дата за начало на дейностите е около средата на месец май.

През активния сезон ще се осигурява  радарно покритие на атмосферата над територия на страната със седем метеорологични радарни станции, оборудвани със софтуер IRIS на „VAISALA“. Денонощно, метеорологична радарна информация се предава на различни държавни институции. Интернет потребители могат да наблюдават метеорологичната обстановка на база радарна отражаемост на страницата на Агенцията.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?