44

Станимир Лапатарев: Ще увеличаваме декарите, пазарът има нужда от БГ зеленчуци

Поредното, 21-во издание на конкурса "Фермер на Тракия", организиран от в. "Марица" и "Хермес медиа", приключи успешно. Верни на традицията, и тази година представихме и наградихме 10 успешни земеделски производители, които стигнаха до финала, от областите Пловдив, Пазарджик, Хасково и Смолян. В няколко поредни броя ще ви запознаем с тях.

Днес представяме Албина Ясинская и Станимир Лапатарев - носителите на Агро оскарите в категориите "Животновъдство" и "Растениевъдство". За тях, както и за останалите фермери разказваме в изложба, посветена на конкурса. Тя е експонирана в началото на Цар-Симеоновата градина, до Военния клуб. Пловдивчани и гостите на града могат да я разгледат до 31 март 2024 г.

Конкурсът "Фермер на Тракия" се реализира в партньорство с Областна дирекция "Земеделие"-Пловдив и с подкрепата на: Либхер Хаусгерете Марица, "Порше Пловдив", „Евро Ферт“ АД, "Мегатрон" ЕАД, "БАСФ България", "Кауфланд България", "Агрия" АД, Аграрен университет-Пловдив, "Филип Морис България", МЕТРО Кеш енд Кери България, "Агрион", "Буену" и SKF и Община Пловдив.

Станимир Лапатарев от с. Труд е пример как с много труд и любов към земята агросекторът може да се развива и надгражда. Нещо повече, той доказва как можеш да правиш мащабно зеленчукопроизводство само с помощта на съпругата си, която също е герой. Наред с работата в стопанството, тя се грижи и за двете им деца, едното от които е пеленаче.

Земеделския си бизнес Станимир стартира през 2011 г. с 20 декара под наем. Така, на практика, започва да прилага знанията си на агроном от Аграрния университет в Пловдив. Към днешна дата обработва над 3000 декара, от които 2000 с пшеница, слънчоглед и царевица. На останалите 1000 декара сее различни зеленчуци. Основно залага на пипер, патладжан и домати. Асортиментът включва още праз, зелен лук, зелен чесън, репички, зеле, карфиол, тиквички и др. Има изградени оранжерии на площ от 20 декара както в Труд, така и в съседно населено място. Там се произвеждат най-ранните пролетни зеленчуци. 

Цялата продукция се реализира на вътрешен пазар към големи търговски вериги, с които има сключени договори за целогодишно изкупуване. Според фермера зеленчуците, които се произвеждат в България, не са достатъчни, за да задоволят местния пазар, затова има и голям конкурентен внос. „Затова и бъдещите ми планове са да разширяваме стопанството си с повече оранжерийни площи, за да увеличаваме българските зеленчуци и да сме по-конкурентоспособни“, категоричен е фермерът.

Хладилник от “Либхер” е една от наградите за двамата големи победители в конкурса “Фермер на Тракия”. / Снимка: Наташа Манева

До момента Станимир Лапатарев е постигнал всичко в бизнеса си без помощта на европейски програми. Част от печалбата реинвестира в земя или нова техника, ползва и кредити. Машинно-тракторният му парк е от ново поколение, както и прикачният инвентар. Има изградена база за сортиране, опаковане и фолиране на готовата продукция, която изпраща със собствени три камиона към търговските вериги.

В базата са монтирани и специални линии за обработка на праз, репички и зелен лук - с различни операции от миенето до пакетажа. Специално линията за зелен лук, която го прави на връзки, е без аналог в България.Големият проблем пред зеленчукопроизводителя, както и пред повечето негови колеги е дефицитът на работна ръка. В село Труд обаче няма кой да се труди, затова е намерил хора от Велинград и Чирпан, на които освен заплати плаща и разходите за път. Целогодишно при него работят около 30​ души, които са на постоянни договори. През лятото, по време на кампания, се наемат допълнително над 100 души, с които се сключват еднодневни договори.

Станимир Лапатарев: Ще нося наградата с достойнство

 

- Честит приз „Фермер на Тракия“ в раздел „Растениевъдство“! С какви чувства приемате наградата?

- За мен тази награда означава доста голямо ниво, което съм постигнал. Радвам се, че журито ме е оценило като успешен и перспективен фермер, дало е за мен най-много точки в категория „Растениевъдство“ и аз съм достоен да я нося.

- Вие като земеделски производител как приемате условията на Зелената сделка, някои от които са доста рестриктивни?

- Според мен българските фермери не са готови да приемат предизвикателствата на Зелената сделка, а и много от хората не са запознати с условията и изискванията, които трябва да прилагат. Необходимо е да има по-голяма разгласа от страна на Министерството на земеделието и Държавен фонд „Земеделие“. Смятам, че като цяло, мерките на Зелената сделка трудно ще се прилагат.

- В Стратегическия план за земеделие има ли препъникамъни пред фермерите?

- Вместо да има облекчен режим, както се очакваше, отново има много бюрокрация, която основно спъва земеделските производители. Много голяма част от нас ежедневно се сблъскваме с нея, а това определено не е в полза на земеделието. Вместо да произвеждаме, ние си губим времето с бумащина. Но трябва да следвам целите си, да се развивам и да ставам по-добър. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
7 коментара
PITBULL TERIJER

PITBULL TERIJER

28.02.2024 | 00:55

youtube. com/watch?v=uznBuDEOq_0

Отговори
0 0
ИЗРОДИ!

ИЗРОДИ!

28.02.2024 | 00:52

youtube. com/watch?v=OWnN1mjC8iI

Отговори
0 0
РЕВИЗИЯ НА ПРА СЕТО!

РЕВИЗИЯ НА ПРА СЕТО!

28.02.2024 | 00:39

5 ГОДИНИ НАЗАД! :)

Отговори
0 0
ПРА СЕТО

ПРА СЕТО

28.02.2024 | 00:38

КРИЕ ОСИГУРОВКИТЕ НА МАН ГАЛИТЕ!

Отговори
0 0
АХ МАК

АХ МАК

28.02.2024 | 00:35

НАКАРАЙ АСЕН ПЕ ДЕРАСТА ДА СИ ИЗКАРА ДИПЛОМАТА, ЩОТО ЩЕ ГО СПУКАМ ОТ БОЙ! И ТЕБЕ ЩЕ ТЕ СПУКАМ У ПРЕЗИДЕНТСТВОТО! ГОВ НАР С ГОВ НАР!

Отговори
0 0
БЪЛГАРСКИТЕ ПРА СЕТА

БЪЛГАРСКИТЕ ПРА СЕТА

28.02.2024 | 00:34

МНОГО ОБИЧАТ, ЦИ ГАНИ И ТУРЦИ ДА ИМ РАБОТЯТ ЗА БЕЗ ПАРИ, МОЖЕ И В СТРОИТЕЛНИ ВОЙСКИ ДА ИМ СТРОЯТ БЛОКОВЕ БЕЗПЛАТНО!

Отговори
0 0
ПРА СЕТО

ПРА СЕТО

28.02.2024 | 00:32

КАКВА НАДНИЦА ДАВА НА ЦИ ГАНИТЕ, КОИТО МУ РАБОТЯТ? КОЛКО В АНДАЛУСИЯ ИЛИ 4 ПО-МАЛКО?

Отговори
0 0

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?