Следвайте ни

Срив при износа на зърнени култури и рапица

viber icon

Износът на зърнени и маслодайни култури към януари 2021 г. е със значително по-слаби темпове, отколкото година по-рано. При пшеницата са изнесени 1,6 млн. т (3,1 млн. т към януари 2020 г.). Износът на рапица от началото на реколтната година към януари 2021 г. е 179 хил. т, което е 44% под това от предходната година. Предвижданията на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство /САРА/ са до края на пазарната година да достигнат около 240 хил. т.

Причините за по-слабия износ са най-вече в по-ниската реколта и по-слабото експортно търсене. Очакванията на САРА са износът до края на пазарната година да стигне 3,3 млн. т. Износът на царевица до м. януари 2021 г. е 500 хил. т, което е 45% под същото количество, изнесено година по-рано. По-малката реколта, растящото вътрешно използване и ограниченото търсене за износ при силната световна реколта и високите пазарни цени са сред основните причини за равнището на търговия.

FOB цените от Украйна към края на януари скачат с 10-15%: хлебна пшеница - 294 US$/т, ечемика - 255 US$/т, фуражна пшеница - 287 US$/т. При царевицата FOB цената е 267 US$/т, а слънчогледовото олио достигна връх от 1300 US$/т. Причината е в очакванията за въвеждане на експортни ограничения от Русия и влошаване на условията в Черно море за транспортиране.

Русия предвижда да въведе квота и мито за износ на зърно от 15 февруари 2021 г., равняващо се на около 30 US$/т при пшеницата, а от 1 март - 60 US$/т. В момента се наблюдава отдръпване на търсенето на пшеница на външните пазари заради високите цени. По данни на ИКАР цените на слънчогледовото олио растат с най-висок темп. Митата за износ на слънчоглед от началото на месец януари са увеличени от 6,5% до 30%.

През изминалата седмица FOB цените на пшеницата и ечемика  в Черноморски регион се понижиха. Стабилни с лек ръст бяха цените на царевицата и слънчогледовото масло. Според стойностите на цени на пшеница юни-август, първите цени на културата от производител в България трябва да бъдат 325-335 BGN/тон.

През седмицата в Български пристанища се натовари един кораб в 12 хил. тона ечемик, а в края на седмицата се товари друг кораб с 12 хил. тона царевица, което е показател, че експортът е много слаб.

Какво ще бъде положението през стопанската 2021/22? Положението с доставките е натегнато още от миналата година. Много трудно и с голяма доза късмет светът ще произведе максималното - според очакванията. Според скептиците това няма да се случи, още повече при наличието на Ла Ниня. Първата прогноза за 2021/22 за цени на жътва е: пшеница 310-325 BGN/тон, царевица 295-300 BGN/тон, слънчоглед 650-680 BGN.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай