Следвайте ни

Срина се цената на лавандуловото масло

Свръхпроизводството на лилавото цвете драстично сви пазарите

viber icon

България продължава да бъде световен лидер в производството на лавандула. Очакванията на фермерите са добивите тази година да затвърдят тенденцията. Проблемът е, че има драстично свиване на пазарите и това е тревожен знак. Преработвателните фирми плащат на стопаните по 50-60 лв. за килограм лавандулово масло, а това е четири-пет пъти по-ниска цена спрямо 2018 година. 2019-а също бе силно разочароваща за производителите, тогава дестилериите плащаха по 70-80 лв. за килограм масло. 2020-а обаче е една от най-лошите финансови години за синьото цвете. Това коментира Зара Клисурова, председател на една от организациите на производителите на етеричномаслени култури.

Тя обясни, че има свръхпроизводство на лавандула, а разширяването на площите бе силно мотивирано от високата цена на маслото в предишни години. Тъй като растението се чувства прекрасно върху всякакви почви, в Добруджа замениха житото с него. Близо 80 000 декара чернозем в Североизточна България  вече се синее. Добивите са високи, получава се свръхпроизводството и на лавандулово масло.

Пазарите които имат нужда от него обаче, практически не се развиват, смята Зара Клисурова. От по-големи количества  се нуждаят  фармацевтични и козметични фирми във Франция и Германия. Останалата част от маслото се използва за козметика и хранителни добавки, но там се влага в ограничени количества и нуждите от тази суровина са малки. 

Специалисти твърдят, че пазарите за козметика и парфюмерия са силно свити заради коронавируса, хората купуват само най-необходимото. Макар продукти на основата на розово и лавандуловото масло да влязоха много категорично като съставки на дезинфектанти, защото са силни антисептици, все още не може да се отчете дали това ще доведе до необходимост от повече от тази суровина, смята Клисурова.

Тя допълни, че на места в Северна България вече разорават лавандуловите ниви. В Карловско категорично няма такива случаи. Но в същото време не растат и площите с лавандула, през последните години няма създадени нови насаждения.

 

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?