4232

Спретнаха празник на райската ябълка за 17-и път

Село Хрищени беше обявено за райско място за райския плод

Николай Чапански, автор и водещ фолклорни предавания по Радио Пловдив

 

Красив празник на райската ябълка си спретнаха и тази есен в старозагорското село Хрищени

Напук на силния вятър и студеното време, площадът беше украсен със слънчевия плод и пълен с жители и гости. С думите: „Добре дошли в рая! За да сте здрави и засмени - яжте райски ябълки от Хрищени!“, ги посрещна кметът на селото Радка Желева. Точно тя с екипите от кметството и читалището поставиха началото на този празник преди 17 години.

Отново имаше алея на производителите и базар „Произведено в Хрищени“ с вкуснотии от райски ябълки - сладка, ракия, торти, подправки, мед и сушени плодове. Дълга маса с над 20 торти събраха женското любопитство и бяха разграбени на мига, а мъжете се насочиха към видовете ракия с райска ябълка, смокини и дюли от местни производители. Цената й варираше от 14 до 15 лв. за литър.

На базара имаше и плетива от най-сръчните жени на Хрищени. Около площада се събраха множество стопани, които бяха набрали от своята реколта различни сортове ябълки и я предлагаха по 2 лв. за килограм. Вкусният есенен плод е с богато съдържание на витамин С, антиоксиданти и куп полезни вещества за здравето на човека. Навремето с него са лекували скорбут - скърцане със зъби при децата. Райските ябълки са подходящи за всякакви диети и отличен помощник за намаляване на теглото.

Богата музикална програма събра талантливи групи и участници от региона, сред които мъжката група от село Тракия, певиците Мария Танева и Ирина Бойчева, танцови състави и концерт на тракийския певец Веско Василев.

Всяка есен на празника си дават среща и „Хрищенската чета“ с най-верните почитатели на народната музика с войводата Петко Янков от с. Голям манастир, Ямболско.

Най-щастлива от домакините беше народната певица Ирина Бойчева, която представи най-новата си песен за Хрищени по текст на Христо Неделчев и щедро раздаваше на гостите плодове от дървото в личната си градина. И тази есен я бяха дарили с едри и вкусни плодове от райска ябълка и нарове.

Сред гостите от „четата“ бяха Николай Добрев от град Шипка, Роза и Тончо Тоневи от Сливен, народната певица Недялка Мъничкова, също от Сливен, и Михаил Василев от Стара Загора. Всички се почерпиха за здраве и се разделиха по живо, по здраво до следващия празник.  

 

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
oooo

oooo

02.12.2023 | 16:43

Отслабнете без диета и спорт? истински е и не е скъп, подходящ за всички (жени и мъже), безопасен на всяка възраст, ще видите резултата само след няколко дни. Това е най-продаваното лекарство за отслабване в света, вече и в България------ http://gg.gg/ketox

Отговори
0 1

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?