Следвайте ни

Бизнесът с риба и добитък най-засегнати от пандемията

viber icon

Бизнесът с риба, веригите на производство и търговия с мляко и млечни продукти, както и отглеждането на добитък, зърно и бобови култури, са най-засегнати от пандемията с коронавируса. Това е заключението на база анкета, проведена от Организацията по прехрана и земеделие (FAO).

Половината фермери отбелязват в допитване, че са срещнали проблеми с доставката на фуражи, торове и пестициди.

В анализа на FAO има препоръка към правителствата да се вземат мерки за коригиране на ситуацията с цел ограничаване на последствията в дългосрочен план, съобщава AgroXXI.

В настоящата ситуация в най-голяма степен са пострадали фермерите, които реализират продукцията си на откритите пазари, ресторантите, доставчиците на продукти за производство в селското стопанство и операторите на транспортни услуги.

Производителите на хранителни продукти също така са се сблъскали с дефицит на място, където да съхраняват продукцията. Неизбежен проблем е бил изтичащият срок на годност. И в двата края на веригата на доставките е била свита реализацията. Потребителите са купували по-малко хранителни продукти, а доставчиците на суровини са отчели ръст на цените на вносните стоки. Това може да има последствия върху фермерите, казват от FAO.

Поради това организацията препоръчва да се разработят спешно механизми на национално ниво за облекчаване на проблема с паричния поток, с който ще се сблъскат земеделците през настоящия стопански сезон.

Цените на много земеделски продукти останаха като цяло стабилни за потребителите, но имаше страни, в които те рязко се повишиха. В международен план цената на пшеницата се задържа стабилна през 2020 г. Оживената търговска дейност и страховете около пандемията доведоха през април до ръст на цената на житото в страни-износители като Казахстан, Русия и Украйна.

Съгласно предварителните показатели през 2020 г. в целия свят се очаква почти рекордно производство на пшеница и запаси от храни.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?