1939

Специални лампи пестят разходите за отопление в оранжериите

Водещият нидерландски производител на домати Lans Group и базираната в Будапеща компания Tungsram ще прилагат нов тип LED лампи за оранжерии. Те се наричат Ledfan и по думите на създателите им, ще направят революция в отрасъла, информира hortidaily.com, цитиран от agri.bg.

Двете компании с общи усилия разработват ново осветление за оранжерии, което е базирано на съвършено нова технология. В сравнение с HPS светодиодите то е с 60% по-ефективно. Освен това Ledfan осигурява значителна икономия на разходите за отопление за сметка на използването на топлинните загуби от светодиодите и драйверите.

Lans Group отглежда 7 различни сорта домати на площ 80 хектара в три региона на Нидерландия. Компанията има няколко дъщерни фирми, които са специализирани в производството на семена, търговия на дребно, енергетика и опаковане. Началото на пандемията от Covid в комбинация с логистичните проблеми, а също така разходите за работна сила и енергия провокират Lans Group да се съсредоточи върху местните пазари.

Като цяло концепцията на лампите Ledfan не е сложна. В тях са вградени вентилатори, които засмукват студения въздух отгоре на лампите, нагряват го със светодиодните модули и драйвери, използвайки топлинните им загуби. Топлият въздух се подава надолу, образувайки въздушно одеяло между растенията и лампите. Когато топлият въздух се издигне, част от него минава през това одеяло, а друга бива блокирана. По този начин се повишава ефективността на системата за отопление, обясняват изобретателите и допълват, че има допълнителен плюс от затопления въздух. Той задържа повече вода, като стимулира изпарението от растенията. По този начин се понижава рискът от развитие на болести по корените на насажденията.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?