Следвайте ни

Варосайте овошките, за да не измръзнат

viber icon

Топлата зима и последвалото захлаждане създават реален риск от измръзване на овошките, коментира Божидар Петков, председател на Българската асоциация на производителите на малин​и и ягодоплодни култури, цитиран от Agri.bg. Високите температури може да са събудили някои дръвчета, а рязкото им падане от последните дни да доведе до щети по реколтата.

Зимното пръскане обаче идва на помощ, като освен срещу вредители то може да послужи и за предпазване от негативното влияние на отрицателните температури.

"Цялостното варосване на дръвчетата е един добре забравен метод, чийто единствен недостатък е, че е трудоемък", казва Петков.

По нова технология, която използва овощарски пръскачки и модерна немска боя, с една пръскачка се обработват 100 дка на ден от един човек. Специалната формула създава термокожух, който забавя вегетацията с 10-25 дни в зависимост от концентрацията на работния разтвор на овощарската вар.

Цялостното варосване унищожава всички вредители, лишеи и гъби. При този метод освен ствола се обработват скелетните клони и плодните пъпки. Зимното пръскане е задължително, за да бъдат спасени овошките от неприятели.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?