2374

Спад на производството на зарзават в Европа, вносът от Турция върви с пълна пара

Eвропейската комисия прогнозира спад с 9% при производството на домати в Европейския съюз на годишна база. Оценките са за около 16,5 млн. тона продукция. Намалението ще е по-значително при доматите за преработка, които представляват близо 60% от общото количество - с около 14% под миналогодишното равнище. Предвижда се произведеното количество домати за прясна консумация да е около 6,2 млн. тона, или с  минус 3% спрямо 2021 г.

Очаква се вносът на домати за прясна консумация в ЕС да се увеличи с 3% до около 730 хил. тона. Турция разширява с 5% делът си през 2021 г., осигурявайки 25% от общото количество на импорта. Прогнозата на Turkstat за настоящата година сочи намаление с 2,3% на производството на домати в страната. Това е капка в морето спрямо мащабното производство в южната ни съседка. 

От Центъра за икономически анализи в селското стопанство САРА отчитат, че цените на домати в ЕС отбелязват осезаем сезонен спад в четири последователни месеца и стигат през август 1,12 евро/кг, при 1,22 евро/кг през юли. Цените в Испания през август паднаха до 0,93 евро/кг, което е с 10% надолу за година. На едро доматите в Турция продължават да вървят надолу, след като в края на юли бяха 0,25 US$/кг, а в края на август слизат до 0,19 US$/кг. Тези цени се очаква да се задържат и през септември, което е пореден удар за родните производители. На ден през граничен пункт "Капитан Андреево" към Европа потеглят над 100 тира /всеки с 33 палета/ произведени в Турция не само домати, но и всякакви плодове и зеленчуци, вкл. и цветя.

Цените на сладкия пипер в ЕС се задържат, като при зеления пипер в ЕС, те са 1,20 евро/кг, а червеният пипер в Испания по данни на Agro Pizarra в края на м. август се понижава до 1,25 евро/кг. До края на септември цените вероятно леко ще се покачат, като при зеления пипер се очаква да бъдат в диапазона 1,40-1,50 евро/кг. Цените на едро на зеления пипер в Турция през месец август остават на нивата отпреди месец - 0,36 US$/кг, а през месец септември се очаква да нараснат до 0,40-0,45 US$/кг.

Цените на едро на краставици в Турция в края на август продължиха понижението и са около 0,18 US$/кг, от 0,21 US$/кг преди месец. За сравнение цените в Испания през август слязоха до 0,90 евро/кг, след като в края на юли доближиха 1 евро/кг. Цените на едро през септември в ЕС се очаква да останат средно около 1 евро/кг.

Иначе инвестиционните разходи за изграждане на нови оранжерии в общността нарастват осезаемо. По оценки от Съюза на дребните стопанства в Алмерия – Испания, необходимите разходи за няколко години са се повишили от 300-400 хил.евро за 1 ха, до 600- 700 хил.евро.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?