Следвайте ни

Драконовски мерки срещу чумата по свинете

Облекчава се режимът на регистрация на фермите тип "заден двор"

viber icon

Министерство на земеделието, храните и горите (МЗГХ) взима крути мерки за превенция, управление при кризи и предотвратяване разпространението на заболяването африканска чума по свинете (АЧС). На 3 януари болестта е констатирана в индустриална ферма в село Никола Козлево, област Шумен. През 2019 г. чумата по свинете порази няколко големи индустриални ферми, които осигуряват близо една трета от месото на пазара у нас. Принудително бяха унищожени близо 150 хиляди свине. 

В плана за действие срещу АЧС са включени над 10 институции. Като начало ще стартира мащабна информационна кампания. По Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г. в момента тече прием на проектни предложения по подмярка 1.1. „Професионално обучение и придобиване на умения“  за повишаване на знанията и уменията на земеделските и горските стопани, както и на заетите лица в стопанствата им. По нея могат да кандидатстват висши училища, научни институти и Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ). Процедурата е за провеждане на курсове и семинари, свързани с предотвратяване или преодоляване на усложнена епизоотична обстановка, включително и подобряване на биосигурността в стопанството.

Във връзка с констатираните слабости при прилагане на мерките срещу АЧС през 2019 г. МЗХГ инициира промени в нормативната уредба, касаещи облекчаване на режима за регистрация на обектите за отглеждане на животни за лични нужди. Необходимо е да има качествено и регулярно ветеринарномедицинско обслужване на всички животни на територията на страната, с цел ранно откриване на заболяването. Предвижда се по-добра координация между БАБХ и Българския ветеринарен съюз, която включва изпълнението на мерките от двете страни в случай на епизоотия.

Сред другите приоритети е задължителен и постоянен лабораторен контрол при домашни и диви свине,  с оглед ранно диагностициране и извършване на надзор за разпространение на болестта.

Засиленият граничен контрол на движението на живи животни и личен багаж на пътниците, пристигащи или транзитно преминаващи през територията на страната, продължава и занапред. 

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?