49

След дъжд пръскайте срещу болести зеленчуци, житни и лозя

През следващия седемдневен период агрометеорологичните условия отново ще се определят от неустойчиво време, с чести валежи, които ще поддържат добро нивото на влагозапасите в 50 и 100 см почвен слой. В по-голямата част от страната, с изключение на места в източните райони (Чирпан, Д. чифлик, Карнобат), почвените влагозапаси при есенните посеви в еднометровия слой са над 80% от ППВ (пределна ​полска влагоемност). 

За района на Пловдив не се очакват повсеместни валежи. Според прогнозите дъждове ще паднат през последните три дни от седмицата. Максималните температури ще са 25 градуса, а минималните рано сутрин - 12. 

Според синоптиците в седмицата на абитуриентските балове времето ще се определя от серия средиземноморски смущения - ще е неустойчиво и ще следва пролетния ритъм със слънчеви сутрини, на места с мъгли и гръмотевична облачност, следобед и вечерта - с валежи, временно интензивни и сравнително краткотрайни. 

През периода развитието на земеделските култури ще се осъществява с умерени темпове, при средноденонощни температури, близки до климатичните норми за втората половина на май. До средата на третото десетдневие при зимните житни култури в полските райони ще протича формиране и наливането на зърното. В края на периода при ечемика на отделни места в южните райони (Сандански, Карнобат) ще се наблюдава и начало на фаза млечна зрелост. При слънчогледа и царевицата ще протича листообразуване. 

При лозата ще преобладава фаза поява на съцветие. Тази фенофаза е критична за заразяване на лозите с мана (Plasmopara viticala) и оидиум (Uncinula necator). Прогнозираните валежи през периода ще поддържат добри условията за развитие на гъбни болести: ръжди, септориоза и фузариоза по пшеницата, мани по зеленчуковите култури и лозата, късно кафяво гниене по плодовете на ранните сортове череши. 

В края на май при средноранните сортове череши повреди нанася черешовата муха. За редуциране на щетите от този опасен вредител се препоръчва в началото на фаза узряване, при първа възможност след спиране на валежите, да се извърши третиране с инсектициди с кратък карантинен срок. 

До края на май са възможни и градушки. При повреди засегнатите овощни и зеленчукови култури при първа възможност е желателно да се третират с медсъдържащи фунгициди за намаляване на риска от вторични зарази с патогени и по-бързо калциране на раните. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?