Следвайте ни

Скъпо агнешко от Нова Зеландия заля големите вериги в Пловдив

viber icon

Противно на призива на земеделския министър Десислава Танева, да се продава само българско агнешко месо за празниците, за да се подпомогне родният производител заради кризата с коронавируса, някои от чуждите вериги направиха точно обратното. Отново напълниха фризерите си със замразени агнешки мръвки и дреболии от Нова Зеландия, видя репортер на „Марица“.

Някои партиди са представени като гръцко производство, тъй като са влезли в България от Гърция, иначе също са с произход Нова Зеландия, което е заблуда за потребителите. 

За разлика от други години вносното замразено месо сега не е по-евтино от българското, даже излиза по-скъпо. Цената за кило предна четвъртина е 17 лв., а парчето с тегло 2,7 кг излиза малко над 46 лв. В момента българското прясно агнешко е на промоция в повечето магазини и се предлага на цени между 14 и 16 лв. Както „Марица“ писа, тази година цената му подгони 20 лв. и се тържи от повечето търговци. Внос от Нова Зеландия са също замразените агнешки дреболии (4-5 лв./кг), пакетирани в Южната ни съседка, както и агнешките главички, които са 3 лв. за бройка. 

Както „Марица“ писа, държавата отпуска 3,5 млн. лв. в помощ на кланици, които ще обработват дребни преживни животни, отгледани в България. Те ще изкупуват живи агнета и ярета от фермерите и ще извършат клането на животните. Добитото месо ще се реализира на територията на цялата страна. В България има 64 действащи кланици, които могат да извършват клане на дребни преживни животни.

 

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Как Сийка 300 кг леш

08.04.2020 | 01:44

Да си го ядат, всяка година си го предлагат...!

Отговори
2 0

666

07.04.2020 | 17:56

Спирай те вноса бе глупаци, нали призовава те да се купува само българска стока. Агнета има в България колкото искаш, но предателите във властта са повече

Отговори
5 3

jjj

07.04.2020 | 17:03

От къде българско агнешко?? - Министърката да не се прави на "ощипана" стюардеса - нали заради "чума" - преди 2-3 години затриха и унищожиха всички овце и агнета в БГ ?! - Българското агнешко - през крив макарон! - ще даваме сега луди пари за замръзнали мръвки от другият край на света!

Отговори
4 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?